X

Armata israeliană a BOMBARDAT Siria

Armata israeliană a anunţat joi dimineaţă devreme că a efectuat lovituri aeriene asupra Siriei după un “tir de rachetă” din această ţară care a căzut în deşertul Negev (sud), în apropierea unei instalaţii nucleare israeliene care este considerată secretă, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“O rachetă sol-aer identificată ca venind din Siria a căzut în Negev. Ca represalii, în urmă cu câteva minute, armata israeliană a lovit bateria de la care a fost lansată racheta şi alte baterii de rachete sol-aer siriene”, a declarat armata israeliană într-un scurt mesaj.

Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Potrivit agenţiei oficiale de presă siriene Sana, armata israeliană a lansat rachete de pe înălţimile Golan “către poziţii din vecinătatea Damascului”.

“Bateria noastră de apărare antiaeriană a interceptat rachetele şi a doborât majoritatea lor în această agresiune ce a provocat rănirea a patru soldaţi şi unele pagube materiale”, a adăugat agenţia siriană, citând o sursă militară locală.

Mai devreme în timpul nopţii, armata israeliană a anunţat că sirenele de avertizare cu privire la potenţiale atacuri au răsunat în apropierea satului beduin Abu Qrenat, situat la câţiva kilometri de centrala de la Dimona.

Israelul nu a recunoscut niciodată că dispune de un arsenal nuclear, dar experţi străini, bazându-se în special pe mărturiile lui Vanunu (Mordechai Vanunu, inginer nuclear israelian care a lucrat în complexul secret – n.r.), susţin că statul israelian are între 100 şi 300 de focoase nucleare, aminteşte AFP.

De la izbucnirea războiului în Siria în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri împotriva poziţiilor puterii siriene şi aliaţilor săi, trupele iraniene şi luptători libanezi Hezbollah.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Israelul susţine că încearcă astfel să împiedice ca principalul său duşman, Iranul, să se implanteze în Siria, o ţară cu care statul israelian se învecinează. În timp ce armata israeliană a efectuat sute de lovituri în Siria, ea rareori a recunoscut public aceste lovituri.

De asemenea, cele mai multe tiruri din Siria au fost interceptate de scutul antirachetă israelian “Domul de Fier”, fără a ajunge în sudul Israelului. 

Tags: Abu QrenatbombardamentDimonaDomul de FierHezbollahInaltimile GolanisraelMordechai VanunuNegevsiria
Categorii: SintezeȘtirile zilei