Armata israeliană acuză Hamas că îşi ‘duce războiul din spitalele’ din Gaza

Publicat:

Armata israeliană a acuzat vineri gruparea islamistă palestiniană Hamas că îşi “duce războiul din spitalele” din Fâşia Gaza, pe care le utilizează pentru a-şi camufla infrastructurile de comandă şi planificare, şi foloseşte populaţia civilă drept “scut uman”, relatează AFP şi EFE.

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că “Hamas foloseşte spitalele din Gaza pentru a ascunde o întreagă infrastructură de comandă şi control şi ca refugiu sigur pentru unii terorişti şi comandanţii lor”.


Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Hagari a declarat că, potrivit serviciilor de informaţii israeliene, “există combustibil în spitalele din Gaza, dar Hamas îl foloseşte pentru a-şi alimenta infrastructura”.

Israelul a refuzat în mod sistematic să permită intrarea combustibilului în Gaza, în pofida apelurilor lansate în ultimele zile de diverşi actori ai comunităţii internaţionale, pe fondul prăbuşirii serviciilor esenţiale în Fâşia Gaza, cum ar fi alimentarea cu electricitate şi apă.

Hagari şi-a ilustrat declaraţiile cu o serie de fotografii aeriene, înregistrări audio şi o reconstituire computerizată a modului în care ar arăta instalaţia Hamas în spitalele din Gaza, în special în spitalul al-Shifa din oraşul Gaza, cel mai mare din Fâşie.

Potrivit IDF, acest dispozitiv ar consta într-o reţea complexă de tuneluri şi încăperi în subsolul spitalului, în care ar fi fost instalat un centru sofisticat de comandă şi control al grupării palestiniene, autoarea atacurilor teroriste împotriva Israelului din 7 septembrie, în care au murit peste 1 400 de persoane şi peste 200 au fost răpite şi duse în Gaza.

“Teroriştii se deplasează liber în spitalul al-Shifa” şi în celelalte spitale, a adăugat el, repetând acuzaţia israeliană potrivit căreia Hamas utilizează populaţia din Gaza drept “scut uman”.

După atacurile din 7 octombrie, “sute de terorişti au pătruns în spitalul al-Shifa şi în altele pentru a se ascunde”, a declarat Hagari, subliniind că, operând din aceste spitale, “Hamas nu numai că pune în pericol vieţile civililor palestinieni, dar se foloseşte de civilii nevinovaţi din Gaza drept scuturi umane”.

Purtătorul de cuvânt al IDF a subliniat că, “atunci când unităţile medicale sunt folosite în scopuri teroriste, riscă să piardă protecţia împotriva atacurilor, în conformitate cu dreptul internaţional”.

Hagari a declarat că “‘IDF îşi va continua eforturile pentru a minimiza daunele provocate populaţiei civile şi va continua să acţioneze în conformitate cu dreptul internaţional, aşa cum o face de peste două săptămâni”.

IDF a cerut şi continuă să ceară civililor din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza să se mute temporar, pentru propria siguranţă, în sud, a spus el.

Declanşată de atacurile Hamas în sudul Israelului, campania de bombardamente israeliene asupra Fâşiei Gaza a ucis 7.326 de persoane, dintre care peste 3.000 de copii, şi rănit altele 18.967, potrivit bilanţului anunţat vineri de Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas.

Organizaţiile umanitare alertează zilnic în legătură cu situaţia catastrofală pentru cei 2,4 milioane de locuitori din micul teritoriu palestinian, supus unei blocade complete din 9 octombrie.

Doar câteva convoaie umanitare au putut ajunge din 21 octombrie, ceea ce este insuficient, potrivit organizaţiilor umanitare.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

În replică, Hamas a dezminţit că ar utiliza spitalele în războiul său împotriva Israelului, aşa cum a acuzat anterior armata israeliană.

“Acuzaţiile purtătorului de cuvânt al armatei inamice sunt complet nefondate”, a afirmat într-un comunicat un lider al Hamas, Ezzat al-Risheq, dezminţind în special că “şefii Hamas s-ar află în subsolul spitalului al-Shifa”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris Jucătoarea de tenis Coco Gauff, campioana de...

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.