X

Armata israeliană anchetează uciderea a doi palestinieni de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza

Armata israeliană a deschis o anchetă cu privire la uciderea a doi palestinieni de către focuri de armă israeliene de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza, a anunţat marţi avocatul general militar al Israelului, Sharon Afek, transmite dpa, potrivit agerpres.

Aceasta este prima anchetă declanşată de Israel în legătură cu folosirea forţei de către armată de-a lungul graniţei cu Gaza în timpul protestelor palestiniene începute pe 30 martie.

Citește și : 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice

Focurile de armă au ucis mai mult de 160 de palestinieni, organizaţii pentru drepturile omului şi ONU denunţând folosirea excesivă a forţei.

Israelul a susţinut că îşi apără frontiera de atacuri orchestrate de mişcarea islamistă Hamas.

Poliţia militară investighează în prezent decesele lui Abed al-Nabi şi Othman Hales, survenite la 30 martie, respectiv 13 iulie. Conform presei palestiniene, ambii erau adolescenţi.

Ancheta a fost lansată ‘în urma unei suspiciuni că focurile de armă în aceste incidente nu au fost în conformitate cu procedurile operaţionale standard’, a precizat armata.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlată de Hamas, a indicat marţi că cei doi palestinieni ‘nu reprezentau niciun pericol şi demonstrau paşnic atunci când au fost împuşcaţi mortal’.

Citește și : Arhipelagul Hawaii se pregăteşte să dea piept cu un uragan puternic

O înregistrare video cu moartea lui al-Nabi, care a circulat în media palestiniene, îl arată pe tânăr îndepărtându-se în fugă de gardul de frontieră şi ţinând în mână un cauciuc în momentul în care pare să fie împuşcat în spate.

O altă înregistrare cu Othman pare să-l arate pe acesta căţărându-se pe gardul de frontieră atunci când a fost împuşcat.

Tags: anchetaarmatafasia gazaisraelONUpalestinieniSharon Afek
Categorii: Sinteze