X

Armata israeliană a doborât o dronă siriană de fabricaţie rusească deasupra părţii platoului Golan

Armata israeliană a anunţat că a interceptat sâmbătă o dronă siriană de fabricaţie rusească, care efectua o misiune de recunoaştere deasupra părţii platoului Golan anexată de Israel, relatează agerpres .

Drona a fost doborâtă cu o rachetă Patriot în zona demilitarizată ce separă partea ocupată de Israel de cea rămasă sub controlul Siriei, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Citiți și : TRAGEDIE AVIATICĂ : Un avion militar iranian de tip Suhoi 22 s-a prăbuşit iar pilotul şi-a pierdut viaţa

În septembrie, armata israeliană afirmase că a interceptat o dronă a Hezbollahului libanez de fabricaţie iraniană, venită dinspre Siria pentru o misiune de recunoaştere deasupra părţii din Golan anexată de Israel.

În aprilie, media israeliene au informat că o dronă a fost interceptată de o rachetă în aceeaşi regiune, iar armata a anunţat că a doborât o “ţintă” deasupra Golanului.

Israelul ocupă din 1967 circa 1.200 km2 din platoul Golan, pe care le-a anexat, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională. Aproximativ 510 km2 rămân sub control sirian.

Israelul şi Siria sunt tehnic în stare de război, în pofida calmului instaurat timp de decenii între cele două ţări.

Din 2011 şi de la începutul războiului civil în Siria, incidentele frontaliere s-au înmulţit în special prin tiruri rătăcite cu proiectile (rachete ) care cad de partea israeliană a platoului Golan.

Statul evreu încearcă să rămână în afara conflictului, dar a admis totuşi că a efectuat zeci de lovituri împotriva – potrivit lui – convoaielor cu arme destinate unuia din inamicii săi majori, Hezbollahul libanez, care luptă de partea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Israelul este îngrijorat de creşterea influenţei Iranului în Siria şi în legătură cu sprijinul militar rusesc pentru regimul sirian.

Tags: armata israelianadronaHezbollahului libaneziranianăisraelracheta patriotsiria
Categorii: Sinteze