X

Armata israeliană recunoaşte o ‘posibilitate puternică’ să o fi ucis pe jurnalista Shireen Abu Akleh

Pentru prima dată, armata israeliană a recunoscut luni “o posibilitate puternică” de a fi ucis-o, dar nu în mod deliberat, pe jurnalista canalului panarab Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, o recunoaştere incompletă denunţată de familia şi susţinătorii acesteia, comentează AFP, potrivit agerpres.

Vedetă a canalului Al-Jazeera, jurnalista americano-palestiniană a fost împuşcat mortal la 11 mai în timp ce acoperea o operaţiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al facţiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate, unde o unitate specială încerca să aresteze “suspecţii”, ceea ce a dus la ciocniri armate.

Citeşte şi: Răzbunarea Bundesbank înseamnă probleme serioase pentru Italia (opinie) – Black News

După moartea lui Shireen Abu Akleh, echipată cu o vestă antiglonţ pe care era scris “presă” şi cu o cască de protecţie, Autoritatea Palestiniană şi angajatorul ei Al-Jazeera au acuzat imediat armata israeliană că a ucis-o.

Israelul a respins în mod constant această acuzaţie, în pofida unor anchete jurnalistice şi a unui raport al ONU care a concluzionat că a fost un tir israelian, excluzând, totuşi, că a fost deliberat.

Luni, armata israeliană a publicat “concluziile finale” ale anchetei sale şi a recunoscut că unul dintre soldaţii săi a tras într-adevăr în direcţia jurnalistei, înşelându-se asupra identităţii ei: “Există o mare posibilitate ca doamna Abu Akleh să fi fost lovită accidental de un tir al armatei israeliene care viza suspecţi identificaţi ca fiind indivizi palestinieni înarmaţi”.

Armata a spus că a studiat succesiunea evenimentelor “cronologic”, a analizat locurile, înregistrările video şi audio de la faţa locului, a efectuat o “simulare a scenei” şi că “experţi israelieni” au efectuat o analiză balistică a glonţului, la 2 iulie, în prezenţa unor reprezentanţi ai “Comitetului SUA de coordonare a securităţii pentru Israel şi Autorităţii Palestiniene”.

Din cauza “stării proaste a glonţului”, identificarea originii acestuia a fost “dificilă”, a subliniat armata în raportul său, spunând că nu are certitudinea “neechivocă” a originii tirului fatal jurnalistei.

La fel ca armata israeliană, Statele Unite au ajuns la concluzia că Shireen Abu Akleh fost “cel mai probabil” victima unui tir de pe o poziţie israeliană, fără a avea motive să creadă că moartea ei a fost intenţionată.

“Soldatul nu căuta să ţintească un jurnalist Al-Jazeera sau un jurnalist în general. (…) Soldatul şi-a identificat greşit ţinta şi îi pare rău pentru asta”, a declarat luni un înalt responsabil militar israelian în timpul unei briefing cu presa. “Nu ar fi trebuit să se întâmple, nu a făcut-o în mod deliberat”, a adăugat el.

Acest responsabil a indicat că soldatul, postat la aproximativ 200 de metri în spatele jurnalistei, nu-i văzuse inscripţia “presă” pe partea din faţă a vestei sale antiglonţ. El a spus că jurnalista a fost împuşcată în ceafă.

La rândul său, biroul procurorului militar israelian a anunţat luni că “nu există nicio suspiciune de act criminal care să justifice deschiderea unei anchete penale de către poliţia militară”, deşi există o “probabilitate mare” ca Shireen Abu Akleh să fi fost ucisă de soldaţi israelieni.

“Faptele şi anchetele dovedesc că Israelul este vinovat, că Israelul a ucis-o pe Shireen şi că Israelul este cel care trebuie să poarte responsabilitatea crimei sale”, a reacţionat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas care a avut a organizat funeralii naţionale la Ramallah în onoarea jurnalistei.

Canalul Al-Jazeera a denunţat concluziile anchetei, spunând că “această mărturisire din vârful buzelor nu este altceva decât o încercare a forţelor de ocupaţie israeliene de a scăpa de responsabilitatea lor penală”.

“Al-Jazeera condamnă reticenţa forţelor de ocupaţie israeliene de a-şi recunoaşte în mod explicit crimele şi încercările lor de a eluda urmărirea penală a autorilor”, a adăugat canalul într-un comunicat.

Familia Abu Akleh, care s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, la Washington în iulie, a acuzat luni într-un comunicat autorităţile israeliene că “evită să îşi asume responsabilitatea pentru uciderea” jurnalistei. “Rămânem profund răniţi, frustraţi şi dezamăgiţi”, a subliniat familia, cerând Statelor Unite să efectueze o anchetă “credibilă”.

“Recunoaşterea vinovăţiei de către forţele armate israeliene vine prea târziu şi este incompletă”, a acuzat Sherif Mansour, responsabil pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, la New York.

Citeşte şi: Kievul cere AIEA un audit tehnic la centrala nucleară Zaporojie, nu doar o inspecţie – Black News

“Salutăm ancheta Israelului asupra acestui incident tragic şi subliniem din nou importanţa determinării responsabilităţilor în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

ONG-ul israelian anti-colonizare B’Tselem a calificat concluziile armatei israeliene o “mărturisire falsă”. “Nu este o investigaţie, este o muşamalizare. Nu este o greşeală, este o politică”, a deplâns ONG-ul, citat de AFP. 

Tags: Al-JazeeraAntony BlinkenAutoritatea PalestinianăB'TselemisraelMahmoud AbbasNabil Abu RudeinehNed PriceRamallahShireen Abu Aklehwashington
Categorii: Sinteze