X

Armata israeliană se va dota cu mai multe drone în următorii cinci ani

Ministrul israelian al apărării, Naftali Bennet, i-a prezentat premierului Benjamin Netanyahu un plan pentru dotarea cu drone a forţelor armate în perioada 2020-2024, care prevede achiziţia şi dezvoltarea unui număr mare de drone pentru superioritatea militară faţă de inamici cum ar fi Iranul şi pentru operaţiuni în zone urbane, informează AFP, scrie agerpres.

Planul pe cinci ani, ale cărui linii directoare au fost dezvăluite joi de militari, trebuie aprobat de Consiliul de Miniştri. Armata nu a făcut publice sumele necesare.

Citește și : Aproximativ jumătate de milion de români au aplicat pentru statutul de rezident în Regatul Unit

Comandantul armatei israeliene, generalul Aviv Kochavi, a declarat că dronele vor permite campanii mai precise şi mai scurte.

Israelul consideră că principalii săi inamici sunt organizaţiile Hezbollah din Liban, Hamas din teritoriile palestiniene şi forţele Qods din cadrul Gărzilor Revoluţionare din Iran. Acestea au ‘capacităţi şi structuri demne de o armată şi se pregătesc pentru un baraj masiv de rachete, fără precedent, împotriva populaţiei civile şi a infrastructurilor din Israel’, a afirmat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei. Atacul ar putea avea loc simultan pe două sau trei fronturi şi eventual ar putea include rachete cu rază mai lungă de acţiune, a adăugat el.

La ora actuală, apărarea antirachetă a Israelului se bazează pe sistemul cunoscut sub numele de Cupola de Fier, care interceptează rachetele trase în special din Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas.

Primul război din lume în care numărul de ore de zbor al dronelor a fost mai mare decât al avioanelor cu piloţi a fost cel dus de Israel împotriva Hezbollah, în 2006, arată un studiu al Universităţii din Tel Aviv, citat de AFP. La vremea respectivă, majoritatea dronelor erau de fabricaţie israeliană. Ulterior, inamicii ţării au redus decalajul tehnologic, dotându-se la rândul lor cu drone.

Citește și : Bilanţul în urma avalanşelor din centrul Afganistanului a crescut la 21 de morţi

Conricus a arătat că pentru a-şi mări avantajul, Israelul va cumpăra, dezvolta, modifica şi retehnologiza un număr mare de drone, care vor permite lovituri foarte precise împotriva inamicilor care se ascund sau se retrag în zone urbane.

AFP menţionează că Israelul este deja unul din cei mai mari producători mondiali de drone, alături de Statele Unite şi China.

Tags: Aviv KochaviBenjamin Netanyahudronefasia gazaNaftali Bennet
Categorii: Sinteze