Armata lui Bashar al-Assad a încercuit Statul Islamic în deşertul sirian. Miza este uriaşă

Publicat:

Forţele regimului sirian au obţinut o victorie importantă în faţa grupării Statul Islamic (SI), încercuind-o aproape în totalitate în partea centrală a vastei zone deşertice întinse din centrul ţării până la frontierele cu Iordania şi cu Irak, transmite AFP, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Armata siriană, sprijinită de aviaţia militară rusă şi de miliţiile proregim, a înaintat puternic în ultimele două zile în deşertul sirian, aflat în mâinile jihadiştilor SI din 2014, notează agerpres.


Trupele fidele regimului au lansat în luna mai o amplă ofensivă pentru eliminarea jihadiştilor din această zonă, care se întinde pe circa 90.00 km2.

Citeşte şi: US Navy îşi PEDEPSEŞTE militarii pentru coliziunea distrugătorului USS Fitzgerald

‘Regimul a reuşit să încercuiască localitatea Oqayrbat şi 44 de cătune din împrejurimi, situate în provinciile centrale Hama şi Homs’, a explicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

‘Odată cu aceste succese (…), ultima cale de aprovizionare a combatanţilor (SI) cu arme, muniţii şi materiale în zona Oqayrbat se află sub focul şi controlul armatei siriene’, a indicat vineri Ministerul rus al Apărării.

Agenţia oficială de presă Sana a confirmat încercuirea regiunii Oqayrbat şi capturarea a patru câmpuri gazeifere, printre care cel de la Twinan.

Potrivit OSDO, armata siriană mai are de parcurs doar 25 de km până în regiunile al-Kom şi al-Sukhna, ceea ce i-ar permite să asedieze complet SI în zonele deşertice.

Citeşte şi: Încă un ROMÂN pe lista răniţilor din Spania

Alungarea jihadiştilor din provinciile Homs şi Hama va permite armatei să declanşeze bătălia pentru recucerirea Deir Ezzor, provincie petrolieră situată tot în deşertul sirian, ultima aflată aproape în totalitate în mâinile Statului Islamic. Moscova a indicat în această săptămână că recucerirea provinciei ar însemna sfârşitul organizaţiei jihadiste în Siria.

Acest recul al Statului Islamic intervine într-un moment în care gruparea a revendicat un nou atentat sângeros în Europa, de această dată la Barcelona, în care au fost ucise 14 persoane şi rănite peste 100.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European Noua alianță de partide de extremă dreapta a premierului ungar Viktor Orban din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.