X

Armata rusă acuză Kievul că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni, făcând zeci de morţi – VIDEO

Armata rusă a acuzat vineri forţele ucrainene că au bombardat intenţionat în timpul nopţii o tabără de prizonieri de război ucraineni aflată sub controlul separatiştilor proruşi în Donbas (estul Ucrainei), făcând zeci de morţi, informează vineri France Presse, potrivit agerpres.

Potrivit Moscovei, acest bombardament a făcut 40 de morţi, în timp ce autorităţile proruse din regiunea Doneţk, unde se află tabăra, au menţionat un bilanţ mai mare.

Citeşte şi: Scumpirea petrolului şi gazelor A DUBLAT profitul şi vânzările grupului OMV – Black News

Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

În ultimele săptămâni, lansatoarele de rachete multiple Himars s-au dovedit a fi deosebit de precise împotriva poziţiilor armatei ruse.

“Această provocare scandaloasă are ca scop să-i sperie pe soldaţii ucraineni şi să-i descurajeze să se predea”, potrivit ministerului rus.

La rândul său, liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat la canalul rusesc de televiziune Rossia 24 că autorităţile ucrainene “au dat ordin de eliminare a acelor (prizonieri) care au mărturisit” despre abuzurile comise “de forţele ucrainene”, notează AFP.

El a anunţat un bilanţ de 47 de morţi, în timp ce forţele de apărare ale teritoriului separatist au menţionat 53 de morţi.

Televiziunea publică rusă a difuzat imagini prezentate ca fiind ale barăcilor carbonizate, fără a arăta victime. AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Ministerul rus precizează că în închisoare erau deţinuţi în special membri ai regimentului Azov, care s-a remarcat în apărarea oraşului Mariupol împotriva armatei ruse şi pe care Moscova îl acuză că este o formaţiune neonazistă.

După lungi săptămâni de asediu şi rezistenţă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aproximativ 2.500 de combatanţi ucraineni s-au predat în mai. Autorităţile ruse au indicat că ei vor fi încarceraţi la Olenivka.

Armata rusă nu a indicat câte persoane sunt deţinute în prezent în această închisoare. La rândul său, Denis Puşilin a menţionat vineri aproximativ 200 de prizonieri.

Citeşte şi: Ruşii vor CIOPÂRŢIREA Ucrainei (FOTO)! Ţara vecină ar rămâne doar cu regiunea Kiev – Black News

Autorităţile ruse şi separatiste au anunţat anterior că pregătesc un proces pentru crime de război împotriva soldaţilor ucraineni care au luptat la Mariupol, un oraş-port devastat de lupte în urma ofensivei Kremlinului.

Rusia este acuzată că a bombardat fără discriminare oraşul, ucigând mii sau chiar zeci de mii de civili. Moscova dă vina pentru distrugeri pe forţele ucrainene, aminteşte France Presse.

Tags: Denis PuşilinDonbasDoneţkHIMARSînchisoarea OlenivkaMariupolprizonieri de războirusiaucraina
Categorii: Război in Ucraina