X

Armata sudaneză acuză paramilitarii că l-au ucis pe guvernatorul din Darfur -Vest

Armata sudaneză i-a acuzat miercuri pe paramilitarii din cadrul Forţelor de Sprijin Rapid (FSR) că l-au “răpit şi ucis” pe guvernatorul statului Darfur-Vest, la aproape două luni după ce o luptă pentru putere între doi generali rivali a aruncat ţara într-un război sângeros, transmite AFP, potrivit agerpres.

Asasinarea lui Khamis Abdallah Abakar înseamnă că FSR şi-a mărit “lista de crime barbare comise împotriva întregului popor sudanez”, a postat armata pe Facebook, calificând cele întâmplate drept un “act brutal”.

Citeşte şi:‘Doppelganger’, campania rusă de dezinformare denunțată de Franța – Black News

De la 15 aprilie, războiul dintre armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii FSR, conduşi de generalul Mohamed Hamdan Daglo, s-a soldat cu peste 1.800 de morţi, potrivit ONG-ului ACLED, şi peste un milion şi jumătate de persoane strămutate, conform ONU.

Generalii Burhan şi Daglo şi-au unit forţele în puciul din 2021 pentru a-i înlătura pe civilii cu care împărţeau conducerea de la căderea de la putere a fostului preşedinte Omar al-Bashir în 2019. Dar au apărut apoi divergenţe şi, în absenţa unui acord privind integrarea FSR în armată, au degenerat în război.

Citeşte şi: Presa liberă a Moldovei nu reprezintă tabloul roz imaginat de Bruxelles – Black News

Luptele se concentrează în principal în capitala Khartoum şi în Darfur, o regiune în care miliţii locale, luptători tribali şi civili înarmaţi s-au alăturat confruntărilor.

În timp ce mai multe încetări ale focului nu au fost puse în aplicare, ONG-urile raportează o deteriorare a situaţiei umanitare în Khartoum şi Darfur.

Tags: Abdel Fattah al-BurhanDarfurDarfur-VestForţele de Susţinere Rapidă (FSR)Khamis Abdallah AbakarKhartoumMohamed Hamdan Daglo
Categorii: Știrile zilei