Armata ucraineană afirmă că a ucis un general rus

Publicat:

Rusia a revendicat miercuri capturarea unui sat din apropierea oraşului Bahmut în estul Ucrainei, în timp ce trupele ruse cresc presiunea şi în alte sectoare ale frontului, deşi câştigurile teritoriale sunt în continuare marginale, relatează France Presse.

În pofida armelor occidentale performante, contraofensiva ucraineană declanşată în luna iunie în sud-est în provinciile Doneţk şi Zaporojie s-a blocat în ultimele săptămâni, fără vreun progres notabil şi fără speranţele unei străpungeri a puternicelor linii defensive ruseşti. Mai mult, de la începutul toamnei trupele ruse sunt cele care arată prin atacuri că încă au resurse şi de aproape două luni încearcă să ocupe oraşul industrial Avdiivka din Doneţk.


Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

Armata rusă a semi-încercuit la est, nord şi sud acest oraş ajuns în mare parte în ruine, dar care este în continuare deservit de o şosea asfaltată în deschiderea de circa opt kilometri din nord-vestul oraşului controlată de trupele ucrainene, care menţin acolo controlul şi asupra celei mai mari cocserii a Ucrainei, un complex industrial ce se întinde pe 340 de hectare.

“Inamicul şi-a sporit considerabil activitatea în ultimele zile. Foloseşte vehicule blindate”, declarat miercuri Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil pentru zona Avdiivka. Potrivit acestuia, trupele ruse au lansat circa 56 de operaţiuni de asalt în acel sector al frontului, dar forţele ucrainene “ţin ferm linia frontului la Avdiivka”.

Când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia din urmă au capturat atunci pentru scurt timp oraşul Avdiivka, devenit din acel moment linia frontului. Din cei circa 30.000 de locuitori câţi avea acest oraş înainte de război, au mai rămas acum acolo doar aproximativ 1.350.

Rusia nu oferă aproape deloc informaţii detaliate despre ofensiva sa de la Avdiivka, în timp ce Ucraina susţine că provoacă inamicului pierderi grele în urma atacurilor ruse în valuri foarte costisitoare în vieţi omeneşti.

“Rusia dispune în continuare de resurse umane nelimitate pe care le foloseşte fără milă pentru a lansa atacuri în valuri umane”, a declarat la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoleak.

Acesta din urmă avertizează că “de acum înainte timpul joacă împotriva Ucrainei” şi le reproşează aliaţilor occidentali că sunt ocupaţi “cu proceduri birocratice” într-un moment în care Ucraina are nevoie de mai multă “putere de foc”.

La circa 60 de kilometri nord de Avdiivka, Rusia a susţinut miercuri că a cucerit satul Kromove din apropierea oraşului Bahmut pe care gruparea paramilitară rusă Wagner l-a ocupat în primăvară după o bătălie sângeroasă ce a durat nouă luni.

Dar chiar dacă se va confirma cucerirea acelui sat, pe ansamblul frontului de circa o mie de kilometri nici trupele ruse nu reuşesc să înainteze, însă pe de altă parte nu mai pierd poziţii şi controlează în continuare circa 20% din teritoriul Ucrainei. După ce trupele ruse s-au retras în noiembrie anul trecut din partea de nord a provinciei sudice Herson, stabilindu-şi poziţiile pe bariera fluviului Nipru, linia frontului nu s-a modificat aproape deloc, progresele fiecăreia dintre tabere fiind nesemnificative.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu declara după ocuparea oraşului Bahmut că aceasta le va permite trupelor ruse să obţină progrese teritoriale notabile, ceea ce nu s-a întâmplat.

În acest timp politicienii ucraineni se tem că în cazul intrării războiului într-un impas de durată ajutorul occidental pentru Ucraina s-ar putea diminua, mai ales că apeluri în acest sens se fac auzite în mai multe ţări, inclusiv în SUA, principalul susţinător al Kievului.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

În timp ce Rusia a revendicat cucerirea satului Kromove, Ucraina a revendicat de partea sa uciderea unui general rus într-un atac cu rachete în provincia sudică Herson, relatează agenţia DPA. Potrivit armatei ucrainene şi unor surse media ruse anti-Kremlin, a fost lovită în satul Iuvileine o locaţie unde s-au reunit responsabili ai ocupaţiei ruse, la circa 65 de kilometri de oraşul Herson, şi ar fi fost ucişi acolo mai mulţi ofiţeri ruşi, printre care şi generalul Vladimir Zavadski.

Presa de stat rusă a confirmat moartea a cel puţin patru poliţişti şi rănirea altor 18 în acest atac efectuat de armata ucraineană în partea din provincia Herson ocupată de trupele ruse, respectiv partea de dincolo de fluviul Nipru. Trupele ucrainene au creat în octombrie un cap ce pod pe malul stâng al Niprului, pe care reuşesc să îl menţină de atunci.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.