X

Armata ucraineană recurge la tactici de război asimetric pentru a compensa deficitul de muniție

Armata ucraineană recurge la tactici de război asimetric pentru a compensa deficitul de muniție

Ucraina recurge tot mai mult la tactici de război asimetric în tentativa de a compensa deficitul de muniție de artilerie cu care se confruntă pe câmpul de luptă, comentează EFE, potrivit Agerpres.

Forțele Armate ale Ucraina lovesc ţinte importante pentru logistica armatei ruse, cum ar fi rezervoare de petrol şi infrastructura feroviară, încercând astfel să compenseze deficitul de muniţie de artilerie, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

În ultima luna, Forţele Aeriene Ucrainene revendică aproape zilnic doborârea vreunui avion de luptă inamic, majoritatea Su-34. În total, 15 avioane rusești de luptă ar fi fost eliminate numai în luna februarie.

Unii experţi militari cred că Ucraina a reuşit această performanţă după ce a desfăşurat aproape de linia frontului sisteme antiaeriene amplasate anterior mai în spate pentru a-şi proteja ariergarda şi a risca mai puţin distrugerea acestor sisteme, notează EFE.

De cealaltă parte, aviaţia militară rusă şi-a intensificat operaţiunile, în special în asaltul asupra oraşului Avdiivka, expunându-se astfel mai mult riscurilor.

Un succes notabil al armatei ucrainene a fost înregistrat luna trecută prin doborârea unui al doilea avion rusesc de avertizare timpurie A-50, care poate urmări simultan 150 de ţinte pe o rază de 230 de kilometri.

Cele mai recente episoade ale acestui război asimetric au avut loc marţi, când nava rusă de patrulare Serghei Kotov a fost distrusă cu drone navale de tip Magura în apropierea strâmtorii Kerci.

Tot marți, Kievul a revendicat şi un atac cu dronă asupra unui rezervor de petrol din regiunea Belgorod, vecină cu Ucraina. Astfel de atacuri asupra infrastructurii petroliere ruseşti (rezervoare şi rafinării) au loc cu regularitate.

O gară din regiunea rusă Kursk a fost de asemenea lovită marţi de drone ucrainene, după ce luni un pod feroviar din regiunea rusă Samara a fost avariat în urma unei explozii.

În pofida rezultatelor bune pe care le dau aceste tactici de război asimetric menite să perturbe logistica armatei ruse, ele nu opresc ofensiva terestră a invadatorului. De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că soarta ţării sale depinde în mare măsură de continuarea ajutorului occidental, în special al celui american.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie mai ales de mai multe sisteme antiaeriene şi mai multe rachete antiaeriene.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

Preşedintele Zelenski îl aşteaptă acum pe noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, să se întoarcă de pe frontul de est cu „propuneri precise” pentru efectuarea unor schimbări în operaţiunile din zonă, inclusiv înlocuirea unor comandanţi.

Sîrskîi a publicat pe canalul său de Telegram unele constatări făcute pe front. El a observat acolo că unele unităţi ucrainene reuşesc să respingă inamicul, în timp ce altele, cu aceleaşi arme şi efective, nu reuşesc, menţionând că pe ansamblu situaţia „rămâne dificilă, dar este sub control”.

 

Tags: razboiucraina
Externe