Armata ucraineană şi-a retras unele unităţi de la Avdiivka şi a trimis acolo o brigadă de asalt

Publicat:

Armata ucraineană şi-a retras unele unităţi de la Avdiivka şi a trimis acolo o brigadă de asalt

Trupele ruse au câştigat teren pe frontul din estul Ucrainei şi au tăiat accesul la principala rută de aprovizionare a trupelor ucrainene la Avdiivka, unde armata ucraineană a trimis o brigadă de asalt în timp ce şi-a retras unităţile din unele zone ale oraşului care este încercuit de armata rusă din trei părţi, relatează joi agenţiile DPA şi Reuters.

“Aprovizionarea către Avdiivka şi evacuarea oraşului au devenit mai dificile, dar o rută logistică pregătită în avans este acum folosită”, a declarat la televiziunea publică de la Kiev un responsabil militar ucrainean, Dmitro Lihovii, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

În general, linia frontului se deplasează puternic şi unele unităţi au fost nevoite să se retragă pe “poziţii mai favorabile”, iar în unele locuri au reuşit să împingă înapoi trupele ruse, afirmă acelaşi responsabil, care estimează la circa 50.000 numărul soldaţilor ruşi pe frontul de la Avdiivka.

Atât bloggerii militari ruşi, cât şi cei ucraineni scriu de mai multe zile despre înaintări ale trupelor ruse la Avdiivka, mai ales în partea de nord-vest a acestui oraş din provincia ucraineană Doneţk în mare parte distrus de lupte. Avansul trupelor ruse ameninţă încercuirea garnizoanei ucrainene, care mai poate fi aprovizionată doar pe drumuri de pământ printr-un coridor de puţin peste trei kilometri lăţime.

Prin urmare, comandamentul ucrainean şi-a retras pe poziţii de rezervă trupele din unele sectoare ale oraşului, trimiţând în schimb acolo o brigadă de asalt experimentată, care a participat şi la bătălia sângeroasă pentru Bahmut, un alt oraş din estul Ucrainei care a rezistat luni la rând asaltului rusesc, dar a fost în cele din urmă capturat de trupele ruse în luna mai anul trecut.

Comandantul ucrainean al acestei brigăzi, Maksim Jorin, afirmă că luptele aflate în desfăşurare la Avdiivka sunt chiar mai dure decât la Bahmut şi trupele ucrainene sunt depăşite numeric de cele ruse în privinţa efectivelor şi echipamentelor.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia din urmă au capturat la acea vreme pentru scurt timp oraşul Avdiivka, devenit de atunci linia de separaţie dintre cele două tabere. În noul război declanşat prin invazia rusă din februarie 2022, trupele ruse au lansat asaltul asupra acestui oraş în octombrie 2023. Din cei circa 32.000 de locuitori ai oraşului înainte de război, în prezent au mai rămas acolo doar mai puţin de o mie care nu au fost evacuaţi.

Avdiivka este pentru Rusia un oraş-cheie în obiectivul acesteia de a obţine controlul complet asupra provinciilor ucrainene Doneţk şi Lugansk, inclusiv pentru continuarea înaintării în direcţia oraşului Doneţk.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat...

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.