X

Armenia a devenit destinaţia preferată a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din Franţa

Candidat al extremei drepte, Eric Zemmour, a fost luna aceasta acolo, iar candidata dreptei tradiţionale, Valérie Pécresse, va sosi luni; Armenia a devenit destinaţia preferată a candidaţilor la alegerile prezidenţiale din Franţa care doresc să arate că apără creştinismul şi încearcă să atragă electoratul conservator, constată marţi într-un comentariu France Presse, potrivit agerpres

Fostul jurnalist Eric Zemmour a ales tema ”războiului civilizaţiilor” pentru această primă deplasare a sa în străinătate după ce şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Franţei. Armenia este ”un pământ martir” în prezent ”în pericol”, a susţinut acest adept al teoriei ”marii înlocuiri” a populaţiilor europene de către imigranţi.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a anulat tradiţionalul Crăciun la Sandringham

Prinsă între Turcia şi Azerbaidjan, două ţări musulmane, Armenia, primul stat creştin din istorie (secolul al IV-lea), a purtat în toamna anului trecut un război scurt, dar sângeros cu Azerbaidjanul (ţară susţinută politic şi militar de Turcia) pentru controlul provinciei azere cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah.

Înfrântă în acest război soldat cu peste 6.500 de morţi, Armenia a fost nevoită să semneze un armistiţiu mediat de Rusia şi să cedeze Azerbaidjanului o parte a acelei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după un alt război, desfăşurat la începutul anilor ’90.

Armenia este ”o naţiune creştină (…) în mijlocul unui ocean islamic”, a insistat Eric Zemmour, deşi tema religioasă nu a fost una centrală în recentul conflict armat azero-armean.

Dar, la fel precum candidatul extremei drepte, Valérie Pécresse îşi motivează vizita în Armenia prin ”sprijinul pentru creştinii din Orient înainte de Crăciun”, potrivit anturajului candidatei dreptei.

Aşa cum a procedat şi Zemmour, care a asistat la o slujbă la mânăstirea Khor Virap, primul loc sfânt al Armeniei, candidata formaţiunii ”Republicanii” va vizita mai multe situri creştine, precum şi Memorialul victimelor genocidului armean comis în perioada Imperiului Otoman. Spre deosebire însă de adversarul ei, Valérie Pécresse va avea o întâlnire şi cu preşedintele armean Armen Sarkissian, apoi cu ministrul de externe.

Valérie Pécresse va fi primită la Erevan în calitate de preşedintă a regiunii Ile-de-France, ce cuprinde Parisul şi împrejurimile sale, a declarat o sursă diplomatică armeană. ”Nu ar fi fost de înţeles ca autorităţile armene să nu o primească, din moment ce au primit-o în 2018”, explică aceeaşi sursă.

Axarea bruscă pe această mică ţară din Caucaz pare de fapt să se înscrie în tematica omniprezentă a pre-campaniei prezidenţiale franceze, în special în rândurile dreptei, şi anume islamul.

”Armenia este o destinaţie văzută drept un turn de veghe în avanpostul creştinătăţii”, remarcă Taline Ter Minassian, specialistă în istoria regiunii.

După Libanul anilor ’80, apoi Irak şi Siria, unde gruparea Statul Islamic a comis numeroase atrocităţi împotriva creştinilor în 2014-2015, Armenia devine în Franţa ”noua miză a unei competiţii de atragere a electoratului catolic conservator”, scrie într-un raport Fundaţia Jean Jaures.

Pe de altă parte, în Franţa trăiesc circa o jumătate de milion de persoane de origine armeană, iar voturile lor nu sunt deloc de neglijat într-un scrutin care se anunţă foarte strâns.

Citește și : Olaf Scholz nu este văzut să stea mai mult de un mandat la conducerea Germaniei

Dinspre stânga franceză, candidata Anne Hidalgo nu exclude nici ea o atenţie sporită pentru Armenia. ”Orice este posibil, dar deocamdată nu este nimic pe agendă” în acest sens, a declarat o persoană din anturajul primăriţei Parisului.

Anne Hidalgo a inaugurat cu puţin timp în urmă o ”esplanadă a Armeniei” în capitala franceză, amintind în discursul ei despre ”ataşamentul de nezdruncinat al Parisului faţă de poporul armean (…) care-şi apără dreptul la existenţă”. Din discurs a lipsit însă orice referire la chestiunea religioasă.

Tags: armeniaEric ZemmourfrantaprezidenţialeValérie Pécresse
Categorii: Diaspora