X

Armenia comemorează genocidul armean

Principalii lideri din Armenia comemorează marţi genocidul armean, ca în fiecare an la 24 aprilie, la o zi după demisia neaşteptată a premierului Serj Sargsyan, în urma a 11 zile de proteste, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Armen Sargsyan (fără legătură de rudenie cu Serj Sargsyan), premierul interimar Karen Karapetian şi principalii oficiali religioşi ai ţării s-au deplasat la memorialul dedicat victimelor masacrelor comise între 1915 şi 1917 sub Imperiul Otoman, situat pe o colină de la marginea Erevanului.

Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

După o noapte de celebrări care au urmat anunţului surprinzător al demisiei făcut de fostul preşedinte şi premier Serj Sargsyan, străzile din Erevan au revenit marţi la calm. Protestarii urmează să se reunească în cursul după-amiezii pentru un miting de comemorare a genocidului.

Nikol Pashinyan, deputatul de opoziţie care a condus mişcarea de contestaţie împotriva lui Serj Sargsyan, a afirmat lui seară că se va întâlni pentru negocieri cu premierul interimar, Karen Karapetian. Pentru că 24 aprilie este zi liberă în Armenia, întâlnirea urmează să aibă loc miercuri.

“Revoluţia noastră de catifea a câştigat, însă nu este decât primul pas. Revoluţia noastră nu se poate opri la mijloc de drum, şi sper că veţi continua până la victoria finală”, le-a spus opozantul susţinătorilor adunaţi în Piaţa Republicii, în centrul capitalei armene.

Fost premier şi vicepremier în timpul lui Serj Sargsyan până la demisia sa, Karen Karapetian este un apropiat al fostului lider forte al ţării şi un membru al Partidului Republican al Armeniei, la putere fără întrerupere de aproape 20 de ani.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Demisia lui Serj Sargsyan va fi urmată acum de cea a întregului guvern, parlamentul având la dispoziţie un termen de şapte zile pentru a desemna un succesor în postul de prim-ministru.

Lupta politică nu s-a terminat, legislativul fiind dominat de o coaliţie condusă de Partidul Republican al Armeniei al lui Serj Sargsyan, care dispune de 65 din 105 mandate.

Armenia, mic stat din Caucaz cu 2,9 milioane de locuitori, este zguduit de 11 zile de manifestaţii împotriva menţinerii la putere a lui Serj Sargsyan. Preşedinte din 2008 până în martie 2018, acesta a dorit să devină premier, cu puteri întărite, pentru a rămâne la putere.

Tags: Armen Sargsyanarmeniaerevangenocidimperiul otomanKaren KarapetianprotesteSerj Sargsyan
Categorii: Știrile zilei