X

Armenia este nemulțumită de exercițiile militare desfășurate în Azerbaidjan

Forţele armate azere au început luni manevre la care vor participa timp de cinci zile 10.000 de militari, 500 de tancuri şi alte blindate, aproape 300 de instalaţii de artilerie şi până la 20 de avioane, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul apărării de la Baku a precizat că exerciţiile urmăresc “pregătirea unei operaţiuni ofensive împotriva unui inamic convenţional”.

Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

Ministerul de externe al Armeniei a condamnat manevrele, arătând că ele “nu contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru pace”.

AFP menţionează că exerciţiile militare sunt organizate în contextul pregătirilor pentru prima întâlnire a premierului armean Nikol Pashinyan cu preşedintele azer Ilham Aliev. Cei doi urmează să discute despre viitorul regiunii Nagorno-Karabah.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Enclava cu populaţie majoritar armeană, disputată de Armenia şi Azerbaidjan, a fost alipită în 1921 republicii sovietice azere, printr-o decizie a Moscovei. În 1991, în timpul conflictului armat armeano-azer declanşat în 1988, Nagorno-Karabah şi-a proclamat independenţa, susţinută de autorităţile de la Erevan. Armistiţiul din 1994 nu a fost urmat de un tratat de pace. 

Tags: armeniaAzerbaidjanBakuerevanIlham AlievNagorno-KarabahNikol Pashinyan
Categorii: Știrile zilei