X

Armenia : Premierul Serj Sargsyan se va întâlni cu liderul opoziţiei, Nikol Pashinyan

Liderul opoziţiei din Armenia, Nikol Pashinyan, a anunţat sâmbătă seară că duminică se va întâlni cu premierul Serj Sargsyan, în timp ce protestele antiguvernamentale au continuat în cea de-a noua zi de mobilizare în stradă în această mică republică din Caucaz, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Mă voi întâlni cu Serj Sargsyan pentru a discuta despre demisia sa şi transferul paşnic al puterii”, a declarat Nikol Pashinyan într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, precizând că întâlnirea va avea loc duminică la orele 10.00 (06.00 GMT) la Hotelul Marriott, din centrul capitalei, Erevan.

Citește și : Oman : Anchetatorii au respins orice pistă criminală în cauza decesului DJ-ului Avicii

AFP nu a reuşit să obţină niciun comentariu din partea serviciului de presă al prim-ministrului.

Nikol Pashinyan a discutat sâmbătă cu noul preşedinte al Armeniei, Armen Sargsyan, care are acelaşi nume de familie ca predecesorul său, însă nu şi vreo legătură de rudenie, şi care a depus jurământul săptămâna trecută.

Însoţit de gărzile sale de corp, şeful statului a mers în cursul serii în Piaţa Republicii unde zeci de mii de manifestanţi protestează faţă de Serj Sargsyan la apelul lui Nikol Pashinyan, deputat şi lider al opoziţiei.

Preşedintele, care a venit la locul protestului la solicitarea lui Nikol Pashinyan, a dat mâna cu opozantul şi apoi au discutat vreo 10 minute, potrivit unei corespondente AFP.

Ulterior, Nikol Pashinyan le-a spus protestatarilor prezenţi în Piaţa Republicii că, în cursul întâlnirii cu şeful statului, a acceptat să negocieze cu autorităţile.

El a făcut cunoscut că a insistat ca negocierile să se refere numai la plecarea lui Serj Sargsyan şi să aibă loc pe “teren neutru”.

Citește și : Rusia : Nouă militanţi care plănuiau să comită un atac în Derbent au fost uciși de comitetul antiterorist

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Opoziţia afirmă că această reformă a avut ca unic scop menţinerea la putere a lui Serj Sargsyan, un fost ofiţer al armatei care ocupa postul de preşedinte din 2008 şi care a mai fost premier în 2007-2008.

Tags: armeniacaucazNikol PashinyanprotesteSerj Sargsyan
Categorii: Diaspora