X

Armenia : Prim-ministrul Sargsyan l-a chemat la “dialog politic” pe liderul contestatarilor

Fostul preşedinte al Armeniei, Serj Sargsyan, numit recent prim-ministru, l-a chemat sâmbătă la “dialog politic” pe liderul contestatarilor, Nikol Pashinyan, în cea de-a noua zi de mobilizare în stradă împotriva desemnării lui Sargsyan drept şef al guvernului, informează AFP, potrivit agerpres.

“Sunt foarte îngrijorat de derularea evenimentelor politice interne” şi, “pentru a evita consecinţe ireversibile, îl chem pe deputatul Nikol Pashinyan să ia loc la masa dialogului politic şi al negocierii”, a declarat Serj Sargsyan.

Citește și : Kim Jong Un anunţă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord

Pashinyan a răspuns rapid că este gata să discute, însă “doar pentru a vorbi despre condiţiile de plecare” a adversarului său.

Zeci de mii de manifestanţi protestează de mai multe zile în Armenia, la apelul liderului de opoziţie şi deputat Nikol Pashinyan, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestaţiile au început vinerea trecută la Erevan şi s-au extins de atunci şi în alte două mari oraşe din Armenia, Gyumri şi Vanadzor. Pashinyan a anunţat “începutul unei revoluţii paşnice de catifea” şi a făcut apel “la paralizarea activităţii tuturor agenţiilor guvernamentale”.

Circa 30.000 de persoane au manifestat vinerea aceasta la Erevan, unde poliţia a arestat mai mult de 230 de persoane.

Deputatul Nikol Pashinyan, 42 de ani, este un fost jurnalist şi un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sargsyan în 2008 şi care s-au soldat cu 10 morţi.

Citește și : Donald Trump salută decizia lui Kim Jong Un de a suspenda testele nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Noul preşedinte armean, Armen Sargsyan, care are acelaşi nume de familie ca predecesorul său, însă nu şi vreo legătură de rudenie, a depus jurământul săptămâna trecută, după ce a fost ales de parlament la începutul lunii martie.

Tags: armeniaNikol Pashinyanpresedinteprim-ministruSerj Sargsyan
Categorii: Diaspora