Armenia propune crearea unei zone demilitarizate în Nagorno-Karabah şi la graniţa cu Azerbaidjan

Publicat:

Armenia a propus, joi, crearea unei zone demilitarizate de-a lungul graniţei sale cu Azerbaidjan şi în jurul regiunii Nagorno-Karabah, disputată între aceste două ţări caucaziene, relatează AFP, scrie news.ro.  

Propunerea Armeniei vine în contextul intensificării negocierilor dintre Baku şi Erevan în ultimele săptămâni în vederea găsirii unei soluţii pentru disputa asupra regiunii contestate, care durează de trei decenii.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

Cele două ţări au purtat două războaie, iar ultimul, desfăşurat în 2020, s-a soldat cu peste 6.500 de morţi. De atunci au avut loc în mod regulat ciocniri, cum ar fi cele din luna septembrie, când 286 de luptători au fost ucişi.

”Am pus pe masă o iniţiativă de a înfiinţa o zonă demilitarizată în jurul regiunii Nagorno-Karabah”, a declarat prim-ministrul armean Nikol Pashinian în timpul unei şedinţe de Guvern.

”De asemenea, propunem (…) să creăm o zonă demilitarizată de trei kilometri de-a lungul frontierei armeano-azerbaidjane”, a adăugat el.

Nagorno-Karabah este o regiune muntoasă populată în principal de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990 cu ajutorul Erevanului. Primul război s-a soldat cu 30.000 de morţi.

În acest context, liderii şi miniştrii de Externe ai celor două ţări s-au întâlnit de mai multe ori în ultimele luni pentru a purta negocieri de pace. Premierul Armeniei a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară a desfăşurat o forţă de ”menţinere a păcii” în Karabah, va vizita Erevanul pe 22 noiembrie.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Liderul rus i-a reuniut pe Nikol Pashinyan şi pe preşedintele azer Ilham Aliyev la un summit în Rusia, la sfârşitul lunii octombrie. Occidentul a organizat şi mai multe întâlniri între cele două părţi, la Bruxelles şi Washington.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.