X

Armenia se retrage de la Eurovision din cauza crizei politice interne

Armenia s-a retras de la apropiata ediţie a concursului Eurovision din cauza crizei politice prin care trece această ţară după înfrângerea sa militară în faţa Azerbaidjanului în toamna anului trecut, a anunţat vineri televiziunea publică armeană, citată de AFP, potrivit agerpres.  

“Evenimentele recente, puţinul timp la dispoziţie şi alte motive obiective fac imposibilă participarea Armeniei”, a anunţat postul public Armenia 1 într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Citește și : Praga şi Ministerul Muncii din Cehia au fost atacate cibernetic

Popularul concurs dedicat cântecului european ar trebui să aibă loc în luna mai în Olanda, ţara care a câştigat ediţia precedentă.

Armenia traversează o perioadă de tulburări după războiul purtat cu Azerbaidjanul pentru a controla enclava separatistă Nagorno-Karabah, în toamna anului 2020.

Prim-ministrul Nikol Pachinian a fost constrâns să accepte o încetare a focului semnată la iniţiativa Moscovei, iar acel document a consacrat pierderea de către Armenia a unor porţiuni ample din Nagorno-Karabah şi din zonele cu populaţie azeră pe care le controla de aproape 20 de ani şi care formau un cordon de securitate în jurul regiunii separatiste.

De atunci, prim-ministrul armean este contestat de opoziţie, care îl acuză de trădare. Protestele s-au înmulţit de săptămâna trecută, după apelul Statului Major, care i-a cerut lui Niko Pachinian să demisioneze.

Citește și : Ţara ‘ARDE’ şi regina ADOPTĂ doi câini de rasă: ‘Ei NU FUG în America să dea interviuri!’

Conflictul din Nagorno-Karabah şi-a făcut deja simţită prezenţa la Eurovision în anul 2016, când concurenta armeană Iveta Mukuchyan a fluturat pe scenă drapelul republicii separatiste, atrăgându-şi criticile organizatorilor.

În 2012, Armenia a boicotat concursul Eurovision, organizat în acel an de Azerbaidjan.

Tags: armeniaAzerbaidjanEurovisionNagorno-KarabahNikol Pachinian
Categorii: Știrile zilei