Armin Laschet: CDU are nevoie de o înnoire, dar rămâne pregătit să guverneze în Germania

Publicat:

Partidul conservator Uniunea Creştin Democrată (CDU), care a ajuns la cel mai scăzut nivel la alegerile legislative din Germania, are nevoie de înnoire, a recunoscut luni preşedintele său şi candidat la funcţia de cancelar, Armin Laschet, potrivit AFP, potrivit agerpres.  

Partidul cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, situat pe poziţia a doua, după social-democraţi, este totuşi pregătit să înceapă negocieri cu liberalii din FDP şi cu Verzii în încercare de a forma viitorul guvern, a adăugat Laschet într-o conferinţă de presă.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

Liderul conservatorilor a recunoscut că un rezultat de sub 30% nu este ambiţia CDU-CSU. El a evidenţiat în special rezultatele slabe obţinute în estul Germaniei.

CDU a fost forţa politică dominantă în fosta Germania de Est comunistă timp de trei decenii, de când fostul lider al partidului, Helmut Kohl, a promovat reunificarea în 1990 şi le-a promis votanţilor din această regiune mai săracă “peisaje înfloritoare”, reaminteşte Reuters.

Popularitatea partidului în Est a continuat şi după ce Angela Merkel a deveni cancelar în 2005, însă a scăzut de când guvernul a deschis uşa pentru mai mult de un milion de refugiaţi în 2015, alimentând avansul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

La finalul unei campanii marcate de gafe şi de erori de comunicare, Laschet a spus că îşi asumă partea sa de vină pentru acest eşec.

“Indiferent dacă la finalul acestui proces vom fi la guvernare sau în opoziţie, trebuie să aibă loc o înnoire a Uniunii. La toate nivelurile”, a spus el.

Însă niciun partid, nici măcar SPD, nu a obţinut “un mandat clar pentru a guverna”, a mai declarat Laschet.

În ciuda înfrângerii, liderul partidului cancelarului Angela Merkel a reclamat încă de duminică seara posibilitatea de a putea conduce o coaliţie de guvernare.

“Nimeni nu trebuie să acţioneze ca şi cum este singurul care poate decide formarea unui guvern. De aceea, sunt necesare discuţii cu posibili parteneri ai noştri”, a mai spus luni Laschet, al cărui adversar, social-democratul Olaf Scholz, a revendicat de asemenea de duminică seară eticheta de “viitor cancelar”.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

“Un guvern condus de Uniune este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Ne simţim, de asemenea, obligaţi faţă de alegătorii săi”, a declarat Armin Laschet.

Pentru prima dată după 1949, CDU-CSU, în scădere cu opt puncte procentuale faţă de 2017, a ajuns sub pragul de 30%, umbrind anunţata plecare a Angelei Merkel, care a eşuat, după 16 ani de putere, să îşi pregătească succesiunea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.