X

Armin Laschet: CDU are nevoie de o înnoire, dar rămâne pregătit să guverneze în Germania

Partidul conservator Uniunea Creştin Democrată (CDU), care a ajuns la cel mai scăzut nivel la alegerile legislative din Germania, are nevoie de înnoire, a recunoscut luni preşedintele său şi candidat la funcţia de cancelar, Armin Laschet, potrivit AFP, potrivit agerpres.  

Partidul cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, situat pe poziţia a doua, după social-democraţi, este totuşi pregătit să înceapă negocieri cu liberalii din FDP şi cu Verzii în încercare de a forma viitorul guvern, a adăugat Laschet într-o conferinţă de presă.

Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

Liderul conservatorilor a recunoscut că un rezultat de sub 30% nu este ambiţia CDU-CSU. El a evidenţiat în special rezultatele slabe obţinute în estul Germaniei.

CDU a fost forţa politică dominantă în fosta Germania de Est comunistă timp de trei decenii, de când fostul lider al partidului, Helmut Kohl, a promovat reunificarea în 1990 şi le-a promis votanţilor din această regiune mai săracă “peisaje înfloritoare”, reaminteşte Reuters.

Popularitatea partidului în Est a continuat şi după ce Angela Merkel a deveni cancelar în 2005, însă a scăzut de când guvernul a deschis uşa pentru mai mult de un milion de refugiaţi în 2015, alimentând avansul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

La finalul unei campanii marcate de gafe şi de erori de comunicare, Laschet a spus că îşi asumă partea sa de vină pentru acest eşec.

“Indiferent dacă la finalul acestui proces vom fi la guvernare sau în opoziţie, trebuie să aibă loc o înnoire a Uniunii. La toate nivelurile”, a spus el.

Însă niciun partid, nici măcar SPD, nu a obţinut “un mandat clar pentru a guverna”, a mai declarat Laschet.

În ciuda înfrângerii, liderul partidului cancelarului Angela Merkel a reclamat încă de duminică seara posibilitatea de a putea conduce o coaliţie de guvernare.

“Nimeni nu trebuie să acţioneze ca şi cum este singurul care poate decide formarea unui guvern. De aceea, sunt necesare discuţii cu posibili parteneri ai noştri”, a mai spus luni Laschet, al cărui adversar, social-democratul Olaf Scholz, a revendicat de asemenea de duminică seară eticheta de “viitor cancelar”.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

“Un guvern condus de Uniune este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Ne simţim, de asemenea, obligaţi faţă de alegătorii săi”, a declarat Armin Laschet.

Pentru prima dată după 1949, CDU-CSU, în scădere cu opt puncte procentuale faţă de 2017, a ajuns sub pragul de 30%, umbrind anunţata plecare a Angelei Merkel, care a eşuat, după 16 ani de putere, să îşi pregătească succesiunea.

Tags: Angela MerkelArmin LaschetcancelarCDUgermania
Categorii: Diaspora