X

Armistițiu ÎNCĂLCAT în Siria! Un oraș de la granița cu Turcia este bombardat intens

În jurul oraşului Ras al-Ain din nordul Siriei se auzeau vineri bombardamente şi focuri de armă, la o zi după ce Turcia şi Statele Unite au convenit asupra unei încetări temporare a ofensivei turce, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Din oraşul Ceylanpinar din sudul Turciei, aflat de cealaltă parte a frontierei faţă de Ras al-Ain, se auzeau tiruri de artilerie şi mitraliere şi se vedea fum ridicându-se dintr-o parte a localităţii siriene.

Citește și: CEDO respinge o cerere de suspendare a exhumării lui Franco

Armistiţiul de cinci zile, acceptat de Turcia pentru a permite forţelor conduse de kurzi să se retragă, a fost anunţat joi de vicepreşedintele american Mike Pence, după tratative la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a exprimat aprecierea, susţinând că acordul va salva “milioane de vieţi”.

Implementarea înţelegerii ar însemna că Turcia şi-a atins obiectivele principale anunţate la lansarea ofensivei în Siria, pe 9 octombrie: controlul unei fâşii din teritoriul sirian, pe o adâncime de peste 30 de kilometri, şi retragerea miliţiei kurde, aliată anterior cu Statele Unite.

Citește și: Japonia trimite forţe militare în Strâmtoarea Ormuz

Nu este clar dacă Forţele Democratice Siriene, conduse de luptătorii kurzi din YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), intenţionează să se conformeze deplin condiţiilor armistiţiului, care ar permite armatei turce să controleze un teritoriu dominat anterior de kurzi, cu sprijin militar american.

Tags: CeylanpinarDonald TrumpForţele Democratice Siriene (FDS)Mike PenceRas al-AinRecep Tayyip ErdogansiriaSUAturcia
Categorii: Sinteze