Artefacte furate din Irak şi Afganistan vor fi restituite ţărilor de origine

Publicat:

Mai mute artefacte furate din Irak şi Afganistan şi recuperate de Regatul Unit vor fi restituite ţărilor de origine după ce au fost expertizate de British Museum, anunţat luni muzeul din Londra, potrivit AFP, scrie agerpres.

“British Museum a colaborat foarte mult cu autorităţile vamale britanice, Scotland Yard şi alte autorităţi guvernamentale pentru identificarea şi restituirea obiectelor furate din Irak şi Afganistan în timpul conflictelor recente, iar acestea sunt doar câteva exemplare minunate”, a explicat jurnaliştilor Hartwig Fischer, directorul British Museum.


 

Citește și : Teheranul cere Marii Britanii să elibereze IMEDIAT petrolierul capturat în Gibraltar

Este vorba despre sculpturi din Gandhara (vechea denumire a unei regiuni din nord-vestul Pakistanului) exportate în mod ilegal de Afganistan şi capturate de autorităţile britanice în septembrie 2002, precum şi de tăbliţe din argilă datând dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al VI-lea şi al IV-lea î.Hr., capturate în februarie 2011. Pe aceste mici tablete cu dimensiunile de câţiva centimetri se află 154 de texte cu scris cuneiform, care includ litere, un text matematic şi scrieri economice.

Cele mai multe dintre acestea provin din regiunea Irisagrig, un sit arheologic jefuit considerabil după invazia americană în Irak şi fuga lui Saddam Hussein în 2003. Tăbliţele vor merge către muzeul naţional din Irak aflat la Bagdad.

Printre sculpturi, figurează un bust al unui Bodhisattva (Buddha) realizat din şist de culoare gri şi nouă capete sculptate din argilă pictată, datate dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al IV-lea şi al VI-lea. Aceste obiecte preţioase au fost trimise în mod fraudulos din Afganistan în două cutii din lemn pe aeroportul Heathrow, fapt care a atras atenţia autorităţilor.

“Cu permisiunea muzeului naţional din Afganistan, vom expune câteva dintre acestea la British Museum înainte să fie restituite prin intermediul ambasadei”, a declarat Fischer.

Citește și : Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub regimul Maduro (CIJ)

În acelaşi timp, muzeul a dezvoltat un proiect colaborativ alături de organizaţii care se ocupă de antichităţi, colecţionari sau vânzători de artă vizând identificarea şi restituirea obiectelor sustrase din Egipt sau Sudan. Anul trecut, aproape 700 de obiecte provenite din aceste două ţări au fost identificate prin intermediul acestui program.

Frecventat de peste 6 milioane de vizitatori în sezonul 2018-2019, British Museum deţine piese inestimabile, unele dintre acestea fiind revendicate de ţările de origine ca în cazul Pietrei din Rosetta, de către Egipt sau Frizele Partenonului, revendicate de Grecia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.