X

Artele marțiale pencak silat au fost incluse pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO

Artele martiale pencak silat, practicate în Indonezia, au fost incluse pe lista patrimoniului cultural imaterial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), potrivit AFP, transmite și potrivit agerpres.

“Este o onoare sa vedem pencak silat recunoscute în aceasta maniera internationala”, a declarat Anwar bin Sholeh, de 38 de ani, unul dintre practicanti. Iar “acest lucru ne va motiva sa ne pastram traditiile si cultura”.

Potrivit legendei, acest stil de lupta a fost creat de o femeie care, dupa ce a urmarit o confruntare între un tigru si un soim urias, a imitat tehnica acestora pentru a îndeparta un grup de barbati aflati sub influenta alcoolului.

Dovezi ale existentei acestei arte martiale dateaza din secolul al VI-lea în arhipelagul indonezian. Pencak silat este un termen generic pentru sute de traditii de sporturi de combat din Asia de Sud Est, practicate cu diferite arme, cum ar fi cutite, seceri si macete.

În ultimii ani, aceste tehnici de lupta au fost utilizate si în productia cinematografica, în scene din filme precum cele din franciza ”Star Wars” sau ”John Wicks” (2014).

“Sunt multumit ca pencak silat nu a fost recunoscut doar la Hollywood”, a declarat un alt practicant, Rian Irawan bin Maswan Hasan.

“Este un stil unic de arte martiale întrucât nu este folosit doar în scop de auto-aparare si mentinerea sanatatii, ci promoveaza totodata solidaritatea si fraternitatea între membri”, a mai spus acesta.

Decizia de înscriere a pencak silat în patrimoniul cultural imaterial al umanitatii UNESCO a fost luata saptamâna trecuta în cadrul unei reuniuni desfasurate în Bogota, Columbia.

“În plus fata de dimensiunea sa sportiva, traditia pencak silat cuprinde de asemenea aspecte mentale si spirituale, artistice si de autoaparare”, a subliniat agentia ONU pentru educatie, stiinta si cultura.

“Miscarile si stilurile pencak silat sunt puternic influentate de diverse elemente artistice, care au la baza unitatea dintre corp si miscare, în concordanta cu acompaniamentul muzical”, a mai precizat UNESCO.

UNESCO a înscris de asemenea echivalentul malaez al acestei practici, le silat, ”o arta martiala de autoaparare si de supravietuire cu radacini în Malaysia”.

Tags: Anwar bin Sholeharte martialeOrganizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură (UNESCO)pencak silat
Categorii: Știrile zilei