Artistul britanic Banksy a premeditat autodistrugerea pânzei sale “Girl with Balloon”

Publicat:

Artistul britanic Banksy a premeditat răsunătoarea autodistrugere a pânzei sale “Girl with Balloon”, adjudecată la preţul de un milion de euro la o licitaţie din 5 octombrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

După licitaţie, Banksy a publicat un videoclip în care arată modul în care a construit un mecanism capabil să transforme pictura în fâşii, pe care l-a amplasat în rama tabloului ‘Girl with Balloon’, o reproducere a uneia dintre cele mai cunoscute picturi urbane ale sale, reprezentând o fetiţă care lasă să-i scape din mână un balon în formă de inimă.


Citește și : Statele Unite intenționează să se retragă din tratatul INF (surse)

După licitaţia organizată de Sotheby’s, pictura a fost decupată în tranşe fine la câteva minute după achiziţionare.

“La repetiţii a funcţionat de fiecare dată …”, spune artistul în textul ce însoţeşte videoclipul intitulat “Shredding the Girl and Balloon – The Director’s cut” (“Distrugerea the Girl and Balloon- Varianta Regizorului”).

Pe 5 octombrie, la câteva secunde după anunţarea ofertei câştigătoare, de 1,04 milioane de lire sterline (1,37 milioane de dolari), o parte a acestui tablou, realizat în 2006, a început să se transforme în fâşii, uluindu-i pe colecţionarii prezenţi la acea licitaţie.

Pe contul său de Instagram, artistul a cărui identitate rămâne un mister, a relevat că Sotheby’s nu era la curent cu faptul că pânză urma să se autodistrugă. “Unii nu cred că tabloul a fost transformată în fâşii. Ba da. Unii cred că Sotheby’s era la curent. Ba nu”, a scris el pe Instagram.

Casa de licitaţii a fost nevoită să asigure că a fost luată prin surprindere.

‘Bansky nu a distrus o operă de artă în timpul licitaţiei, el a creat una”, a declarat într-un comunicat, Alex Branczik, responsabilul Departamentului de artă contemporană Europa a casei Sotheby’s.

Potrivit Sotheby’s, cumpărătorul – identificat drept “o colecţionară europeană, clientă fidelă a casei de licitaţii” – a decis să continue procedura de achiziţionare a lucrării la preţul ei original.

Citește și : Cazul Khashoggi: Trump consideră că explicaţia Arabiei Saudite este „credibilă”

Intervenţia (‘happening’) a lui Banksy ar putea avea repercusiuni asupra pieţei de artă.

“Preţul actual al ‘Girl with Balloon’, pânză care s-a autodistrus, ar trebuie să se situeze mult peste două milioane de euro, a declarat AFP Thierry Ehrmann, preşedintele Artprice, specializat în cotaţiile pieţei de artă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.