X

Artistul britanic Banksy a premeditat autodistrugerea pânzei sale “Girl with Balloon”

Artistul britanic Banksy a premeditat răsunătoarea autodistrugere a pânzei sale “Girl with Balloon”, adjudecată la preţul de un milion de euro la o licitaţie din 5 octombrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

După licitaţie, Banksy a publicat un videoclip în care arată modul în care a construit un mecanism capabil să transforme pictura în fâşii, pe care l-a amplasat în rama tabloului ‘Girl with Balloon’, o reproducere a uneia dintre cele mai cunoscute picturi urbane ale sale, reprezentând o fetiţă care lasă să-i scape din mână un balon în formă de inimă.

Citește și : Statele Unite intenționează să se retragă din tratatul INF (surse)

După licitaţia organizată de Sotheby’s, pictura a fost decupată în tranşe fine la câteva minute după achiziţionare.

“La repetiţii a funcţionat de fiecare dată …”, spune artistul în textul ce însoţeşte videoclipul intitulat “Shredding the Girl and Balloon – The Director’s cut” (“Distrugerea the Girl and Balloon- Varianta Regizorului”).

Pe 5 octombrie, la câteva secunde după anunţarea ofertei câştigătoare, de 1,04 milioane de lire sterline (1,37 milioane de dolari), o parte a acestui tablou, realizat în 2006, a început să se transforme în fâşii, uluindu-i pe colecţionarii prezenţi la acea licitaţie.

Pe contul său de Instagram, artistul a cărui identitate rămâne un mister, a relevat că Sotheby’s nu era la curent cu faptul că pânză urma să se autodistrugă. “Unii nu cred că tabloul a fost transformată în fâşii. Ba da. Unii cred că Sotheby’s era la curent. Ba nu”, a scris el pe Instagram.

Casa de licitaţii a fost nevoită să asigure că a fost luată prin surprindere.

‘Bansky nu a distrus o operă de artă în timpul licitaţiei, el a creat una”, a declarat într-un comunicat, Alex Branczik, responsabilul Departamentului de artă contemporană Europa a casei Sotheby’s.

Potrivit Sotheby’s, cumpărătorul – identificat drept “o colecţionară europeană, clientă fidelă a casei de licitaţii” – a decis să continue procedura de achiziţionare a lucrării la preţul ei original.

Citește și : Cazul Khashoggi: Trump consideră că explicaţia Arabiei Saudite este „credibilă”

Intervenţia (‘happening’) a lui Banksy ar putea avea repercusiuni asupra pieţei de artă.

“Preţul actual al ‘Girl with Balloon’, pânză care s-a autodistrus, ar trebuie să se situeze mult peste două milioane de euro, a declarat AFP Thierry Ehrmann, preşedintele Artprice, specializat în cotaţiile pieţei de artă.

Tags: autodistrugereBanksyGirl with BalloonInstagramvideoclip
Categorii: Diaspora