X

ASEAN evită să condamne atacurile împotriva minorităţii rohingya

Liderii ţărilor din Asia de Sud-Est au evitat să evoce acuzaţiile de epurare etnică formulate împotriva armatei birmane, rezumându-se la a exprima, într-un comunicat publicat joi, sprijinul lor pentru eforturile Myanmarului în vederea restabilirii păcii în statul Rakhine, informează AFP, potrivit agerpres.

De la sfârşitul lui august, mai mult de 600.000 de musulmani rohingya ce trăiau în statul Rakhine, în vestul Myanmarului, s-au refugiat în Bangladesh pentru a fugi din calea unei campanii de reprimare declanşate de armata birmaneză. ONU a denunţat o campanie de “epurare etnică”.

Citeşte şi: Asasinat la comandă în Israel? Un om a murit după ce maşina i-a sărit în aer pe autostradă – FOTO

Apărătorii drepturilor omului au făcut apel la cele zece ţări membre ale Asociaţiei de Naţiuni din Asia de Sud-Est (ASEAN) să dea dovadă de fermitate asupra acestei crize în timpul summitului lor care a avut loc săptămâna aceasta la Manila. Însă în comunicatul său, ASEAN nu condamnă atacurile împotriva rohingya şi se limitează să afirme că un anumit număr dintre membrii săi susţin programul umanitar desfăşurat de Myanmar în statul Rakhine.

Lidera birmană Aung San Suu Kyi a asistat la summitul de la Manila, unde a avut, între altele, o întrevedere cu secretarul de stat american Rex Tillerson.

Refugiaţi fugiţi de la sfârşitul lui august în Bangladesh, dintre care jumătate copii, au relatat despre violenţe, violuri sau crime din partea soldaţilor birmanezi, acuzaţi că doresc să-i alunge pe musulmani din regiune.

Tags: ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)Aung San Suu KyiMyanmarrohingyastatul Rakhine
Categorii: Știrile zilei