X

ASEAN va organiza în septembrie primul său exerciţiu militar comun în Marea Chinei de Sud

Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est ASEAN va organiza primul său exerciţiu militar comun în Marea Chinei de Sud, a anunţat joi Indonezia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a grupului. Anunţul survine pe fondul creşterii tensiunii şi insecurităţii în regiune, notează Reuters, potrivit agerpres.

Decizia organizării noului exerciţiu de securitate a fost luată la o şedinţă a comandanţilor militari ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, care are în componenţă 10 state. Exerciţiul va fi găzduit de Indonezia, în Marea Natuna de Nord, partea cea mai sudică a Mării Chinei de Sud.

Citeşte şi: Procesul de aderare a Turciei la UE este în moarte clinică – Black News

Şeful armatei indoneziene, amiralul Yudo Margono, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Antara că exerciţiul va avea loc în septembrie, asigurând că nu va include niciun fel de antrenamente pentru operaţiuni de luptă şi că scopul îl reprezintă întărirea “centralităţii ASEAN”.

Unitatea ASEAN este pusă de ani de zile la încercare de o rivalitate între Statele Unite ale Americii şi China, care se manifestă în Marea Chinei de Sud. Membrii ASEAN Vietnam, Filipine, Brunei şi Malaezia au pretenţii concurente cu Beijingul, care revendică suveranitatea asupra unor vaste întinderi de ocean ce includ părţi din zona economică exclusivă a Indoneziei.

Purtătorul de cuvânt al armatei indoneziene Julius Widjojono a explicat că exerciţiul este legat de “riscul ridicat de dezastru în Asia, în special Asia de Sud-Est”.

Marea Chinei de Sud, importantă platformă de comerţ naval în valoare de aproximativ 3,5 mii de miliarde de dolari anual, a devenit în ultimul timp scenă de tensiuni constante,
China susţinându-şi revendicările cu o impresionată desfăşurare de pază de coastă şi bărci de pescuit de până la 1.500 kilometri de coastele sale.

În 2016, o instanţă de arbitraj internaţional a stabilit că revendicările sale bazate pe hărţi istorice nu au temei legal.

ASEAN depune de multă vreme eforturi pentru crearea unui cod de conduită maritim cu China, iar mai multe dintre statele sale membre au avut confruntări cu Beijingul în ultimele luni.

Vietnamul a criticat desfăşurarea de către China a unei nave de cercetare lângă blocuri de gaz din zona sa economică exclusivă, iar Beijingul a fost acuzat de trimiterea de presupuse “miliţii maritime” în apele în care organizau un exerciţiu nave din India şi ţări ASEAN.

Citeşte şi: Cel mai mare ‘bancher subteran’ al traficanților de droguri din Europa a fost arestat în Grecia – Black News

Filipine a reproşat pazei de coastă chineze “manevre periculoase” şi “tactici agresive” şi intenţionează să desfăşoare patrule maritime comune cu Statele Unite, pe lângă un
exerciţiu trilateral al gărzii de coastă desfăşurat săptămâna aceasta împreună cu Japonia.

China susţine că paza sa de coastă desfăşoară în mod regulat operaţiuni pe teritoriul suveran chinez.

Tags: Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN)BruneiChinafilipineindoneziaMalaeziaMarea Chinei de SudMarea Natuna de NordVietnam
Categorii: Știrile zilei