Asia-Pacific : 11 state au semnat un nou Parteneriat Trans-Pacific la un an după retragerea SUA

Publicat:

Un număr de 11 state au resuscitat joi, în Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat în urmă cu un an odată cu retragerea Statelor Unite, relatează AFP, care apreciază evenimentul ca un semnal puternic în faţa tentaţiilor protecţioniste.

Miniştrii de externe sau ai comerţului din Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam au parafat textul documentului, intitulat de acum înainte Parteneriatul Trans-Pacific Global şi Progresist (CPTPP, în engleză), conform agerpres.


Semnarea acestui acord este “un mesaj politic puternic dat de regiunea Asia-Pacific restului lumii”, a declarat gazda ceremoniei, ministrul chilian al Afacerilor Externe, Heraldo Munoz, alături de şefa statului, Michelle Bachelet, care va preda duminică puterea succesorului său în funcţie, conservatorul Sebastian Pinera.

Citește și : Germania : Aproximativ 6.000 de decese au fost produse de poluarea de la motoarele diesel în 2014

Tratatul a fost promovat de Washington, sub preşedinţia lui Barack Obama, şi semnat în februarie 2016, după ani de negocieri între 12 ţări cu acces la Pacific.

Dar, înainte de intrarea sa în vigoare, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat retragerea ţării sale, punând în pericol ambiţiosul acord menit să înglobeze 40% din PIB-ul mondial şi aproape 25% din comerţul internaţional.

Noul acord, semnat la Santiago de Chile, conţine aproape toate dispoziţiile din textul original, cu excepţia celor referitoare la proprietatea intelectuală, impuse de Washington.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.