Asia de Sud-Est se confruntă cu ameninţări “extrem de reale” din partea Stat Islamic (ASEAN)

Publicat:

Asia de Sud-Est se confruntă cu ameninţări “extrem de reale” din partea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în ciuda înfrângerii acesteia în Orientul Mijlociu, a avertizat sâmbătă premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, în deschiderea unui summit ASEAN, relatează AFP, potrivit agerpres.

Lee a atras de asemenea atenţia asupra riscurilor protecţionismului economic şi a calificat “îngrijorătoare” tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China.


Citește și : Donald Trump susține că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii ambasadei americane

Unele din cele zece ţări care fac parte din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care are în total circa 650 de milioane de locuitori, se confruntă de mult timp cu islamismul şi cu grupări extremiste care au fost revigorate de apariţia Statului Islamic.

Gruparea Statul Islamic continuă să ameninţe Asia de Sud-Est, în ciuda înfrângerii sale militare în Irak şi în Siria, iar în paralel dezvoltarea digitalului face ca aceste ţări să fie mai vulnerabile la atacuri cibernetice, a avertizat Lee.

“Este pace în Asia de Sud-Est, dar aceste ameninţări sunt extrem de reale”, a declarat Lee.

“Trebuie să rezistăm atât ameninţărilor clasice, cât şi ameninţărilor neconvenţionale precum terorismul sau atacurile cibernetice”, a mai spus el.

Înainte de deschiderea oficială a celui 32-lea lor summit, liderii din ASEAN au decis vineri seară în cadrul unui dineu de lucru să îşi intensifice coordonarea în materie de securitate cibernetică.

Temerile de atacuri cibernetice cresc în această regiune cu o economie în dezvoltare şi unde tehnologiile digitale joacă un rol tot mai mare în viaţa cotidiană.

Citește și : Angela Merkel afirmă că actualul acord privind programul nuclear iranian „nu este suficient”

Statul Islamic şi-a revendicat primele atacuri în Asia de Sud-Est în 2016, cu atentate la Jakarta, soldate cu patru morţi. În 2017, în Filipine, militanţi care au jurat supunere grupării jihadiste au ocupat oraşul Marawi, eliberat de autorităţi după luni de lupte sângeroase.

Fondată în 1967, ASEAN are ca membri Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A doua misiune a echipei pompierilor IGSU la lichidarea incendiului de vegetație în localitatea Vila Republica Elenă

A doua misiune a echipei pompierilor IGSU la lichidarea incendiului de vegetație în localitatea Vila Republica Elenă În după amiaza zilei de 19 iulie, 2024...

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina Europa şi SUA vor avea probleme cu...

Incendiu de vegeteție uscată pe strada Uzinelor; A fost nevoia de intervenția a 7 echipaje de pompieri

Incendiu de vegeteție uscată pe strada Uzinelor; A fost nevoia de intervenția a 7 echipaje de pompieri Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU)...

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană În legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.