X

AŞII TORTURII din CIA ‘fentează’ tribunalul american – VIDEO

Doi psihologi care au ajutat la conceperea programului de interogatorii al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA după 11 septembrie 2001 au reuşit să evite un proces în urma unui acord amiabil cu ACLU, cea mai mare organizaţie americană de apărare a libertăţilor cetăţeneşti, care depusese plângere împotriva lor în numele a trei foşti prizonieri, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

Un tribunal federal din statul american Washington autorizase recent desfăşurarea unui proces în numele celor trei foşti prizonieri, dintre care unul a decedat într-o închisoare a CIA în urma interogatoriilor foarte dure.

Instanţa a respins atunci tentativa guvernului american de a obţine o înţelegere negociată care să evite un proces public. Guvernul invoca necesitatea protejării unor informaţii clasificate.

Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

Procesul ar fi fost primul care ar fi vizat metodele de tortură utilizate de autorităţile americane în ‘războiul împotriva terorismului’.

Cei doi psihologi în cauză, James Mitchell şi Bruce Jessen, au fost recrutaţi de CIA în 2002 pentru a concepe metode de tortură şi a ajuta la interogarea unor suspecţi capturaţi în Afganistan sau în alte locuri.

Mitchell şi Jensen, care au primit 80 de milioane de dolari pentru activitatea depusă, au declarat că nu au fost personal responsabili de deciziile specifice de utilizare a unor metode de tortură precum simularea înecului (‘waterboarding’) sau agăţarea prizonierilor în poziţii dureroase.

ACLU afirma însă că Jessen şi Mitchell sunt răspunzători şi au profitat financiar de pe urma torturilor la care au fost supuşi tanzanianul Suaniman Abdullah Salim, libianul Mohamed Ahmed Ben Soud şi afganul Gul Rahman.

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

Primii doi au fost puşi în libertate după mai mulţi ani de detenţie, în timp ce Gul Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a CIA în noiembrie 2002, după două săptămâni de ceea ce ACLU a numit ‘tortură brutală’.

‘Nici dr. Mitchell, nici eu nu eram la curent, nu am susţinut sau aprobat utilizarea acestor metode neautorizate indicate în plângere’, a subliniat Bruce Jessen într-un comunicat.

ACLU şi avocaţii reclamanţilor nu au oferit mai multe detalii despre înţelegerea negociată, refuzând să precizeze dacă aceasta include un acord financiar.

Procesul ar fi urmat să înceapă la data de 5 septembrie.

Tags: ACLUBruce JessenCIAJames MitchellSUAtortura
Categorii: Știrile zilei