X

Asistent al fostului consilier al lui Putin, reținut în Ucraina după expulzarea din R. Moldova

Asistent al fostului consilier al lui Putin, reținut în Ucraina după expulzarea din R. Moldova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat reținerea lui Dmitrii Cistilin, asistent al fostului consilier al lui Vladimir Putin, Serghei Glaziev. Cistilin a fost expulzat recent din Republica Moldova pentru implicarea sa în treburile interne ale țării și pentru amenințarea securității naționale.

Potrivit SBU, Cistilin este acuzat de trădare de patrie și justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv glorificarea ocupanților. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare pe viață în Ucraina și confiscarea tuturor bunurilor, scrie radiomoldova.md.

Între 2016 și 2024, Cistilin a elaborat pentru Kremlin o serie de „materiale analitice” în care susținea agresiunea armată a Rusiei și „integrarea” regiunilor temporar ocupate ale Ucrainei în componența Rusiei. El a colaborat cu serviciile speciale ruse și a scris numeroase publicații menite să desfășoare diversiuni informaționale împotriva Ucrainei, promovând interesele Kremlinului în afara Rusiei.

Printre activitățile sale se numără organizarea de „mese rotunde” în țările europene, unde răspândea narațiuni pro-Kremlin în încercarea de a reduce sprijinul oferit Ucrainei de partenerii occidentali. Cistilin a fost reținut în colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, în timp ce încerca să se întoarcă la Moscova prin intermediul unor țări terțe.

În prezent, SBU documentează implicarea sa în sprijinul serviciilor de informații militare ale Rusiei, în special în dezvoltarea unor mecanisme de evitare a sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

Tags: consilierPutin
Categorii: ExterneȘtirile zilei