X

Asociația „Forța Fermierilor” avertizează: Protestele vor ajunge în fața Parlamentului

Asociația „Forța Fermierilor” avertizează: Protestele vor ajunge în fața Parlamentului

 Fermierii moldoveni, nemulțumiți de situația agricolă și de sprijinul guvernamental, au organizat proteste astăzi în mai multe raioane ale țării, cerând demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Aproximativ 250 de fermieri, echipați cu peste 100 de tractoare, au ieșit în stradă în raioanele Cahul, Căușeni, Criuleni, Anenii Noi și în Autonomia Găgăuză. Fermierii au declarat că vor continua protestele, chiar dacă au fost invitați la discuții cu ministrul joi, 19 septembrie.

Fermierii se confruntă cu pierderi majore din cauza secetei, unii raportând că au pierdut până la 70% din producția de floarea-soarelui și porumb. Aceștia cer declararea stării de urgență în agricultură și solicită sprijinul autorităților pentru renegocierea creditelor și datoriilor acumulate la furnizorii de materii prime și fertilizanți.

„Noi insistăm ca ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, să demisioneze. El nu face față problemelor noastre”, au declarat fermierii din Căușeni. Aceștia se plâng de credite mari și prognoze false privind producția, care s-au dovedit mult mai mici din cauza secetei severe.

Deși Guvernul a alocat deja 100 de milioane de lei pentru a compensa pierderile și a creat mecanisme pentru renegocierea contractelor cu creditorii, fermierii nu sunt mulțumiți și planifică să își extindă protestele în fața Parlamentului, potrivit Asociației „Forța Fermierilor”.

Alexandru Bădărău, directorul executiv al asociației, a declarat că „protestele vor continua în zilele următoare” și că agricultorii vor cere reacția Parlamentului și a Președinției.

Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, Alexandr Trubca, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a menționat că declararea stării de urgență nu este o soluție viabilă, subliniind că fermierii vor beneficia de un răgaz de șase luni pentru renegocierea datoriilor și o amânare a plăților până la sfârșitul anului 2025.

Tags: ajungefataParlamentuluiprotestele
Categorii: SocialȘtirile zilei