X

Asociația Judecătorilor, despre amendamentul lui Grădinaru: ‘Un pas înapoi în lupta pentru un sistem judiciar transparent, corect și eficient’

Asociația Judecătorilor, despre amendamentul lui Grădinaru: ‘Un pas înapoi în lupta pentru un sistem judiciar transparent, corect și eficient’

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat dezacordul față de amendamentul propus de deputatul Vasile Grădinaru, privind radierea și distrugerea tuturor informațiilor acumulate de Comisia de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Asociația este de părere că acest amendament reprezintă „o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale statului de drept și transparenței decizionale”.

Asociația Judecătorilor spune că distrugerea documentelor acumulate în procesul de evaluare „împiedică accesul la informații esențiale pentru justiție și societate, făcând imposibilă orice verificare ulterioară a corectitudinii și legalității evaluărilor”, potrivit agora.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

De asemenea, aceasta ar crea un impediment la dreptul la apărare al celor evaluați, care „nu vor putea contesta în mod eficient deciziile Comisiei de evaluare fără acces la informațiile relevante”.

Orice proces echitabil necesită păstrarea probelor pentru a permite contestarea și reevaluarea deciziilor.

Adoptarea acestui amendament creează un precedent periculos pentru manipularea și distrugerea probelor în alte contexte legale, subminând încrederea publicului în integritatea și imparțialitatea sistemului judiciar.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Amendamentul contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția, care subliniază importanța păstrării probelor și a documentelor pentru asigurarea transparenței și responsabilității în procesele de evaluare și justiție.

Distrugerea probelor nu este o soluție pentru reformarea justiției, ci un pas înapoi în lupta pentru un sistem judiciar transparent, corect și eficient.

 

Tags: Grădinarujudecătoriprocurorirepublica moldova
Justiţie