Asociaţia proturcă Millî Gorus, în vizorul autorităţilor franceze

Publicat:

Asociaţia proturcă Millî Gorus, aflată în centrul unei polemici în jurul posibilei finanţări a construcţiei moscheii sale de către primăria din Strasbourg, merge “împotriva valorilor Republicii” şi “nu are vocaţia să organizeze activităţi sau să existe” în Franţa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, potrivit agerpres.

“Cred că o asociaţie care luptă împotriva valorilor Republicii, împotriva egalităţii dintre femei şi bărbaţi, împotriva demnităţii umane, evident că nu are vocaţia să organizeze activităţi, să existe în Republică”, a declarat secretarul de stat într-un interviu la BFMTV şi RMC.


Citește și : Marea Britanie trebuie să facă mai multe pentru combaterea rasismului

“Nu anunţ” dizolvarea acesteia, a precizat el, în timp ce un proiect de finanţare de către primăria ecologistă din Strasbourg (est) a unei moschei a Millî Gorus a generat o polemică în Franţa.

Mai general, ministrul francez de interne Gerald Darmanin a avertizat joi federaţiile de moschei care nu au semnat “Carta principiilor islamului în Franţa” că statul va înmulţi controalele care vizează asociaţiile lor religioase sau şcolile lor fără contract.

În ianuarie, două organizaţii proturce, Millî Gorus şi Comitetul de coordonare a musulmanilor turci din Franţa, precum şi mişcarea ”Credinţă şi practică” (”Foi et Pratique”), apropiată de mişcarea sunnită Tabligh, au refuzat să semneze “Carta principiilor islamului în Franţa”, destinată să contracareze extremismul musulman.

Dorit de preşedintele Emmanuel Macron, acest text, aprobat de Consiliul francez al cultului musulman, afirmă “compatibilitatea” credinţei musulmane cu “laicitatea” şi “egalitatea dintre bărbaţi şi femei”. El respinge “instrumentalizarea islamului în scopuri politice” şi “ingerinţa” unor state străine în cult.

“Faptul că anumite asociaţii nu au dorit să o semneze ridică vălul de pe teatrul de umbre al ingerinţei străine şi al mişcărilor extremiste care operează pe pământul nostru”, a declarat ministrul de interne într-un interviu acordat joi săptămânalului Le Point.

“Vom mobiliza toate pârghiile statului pentru a împiedica instalarea celor care nu au semnat carta”, a adăugat el.

Citește și : Autorităţile italiene AU ÎNCHIS spaţiul aerian din jurul vulcanului Etna

Această cartă a islamului a fost cerută de preşedintele Emmanuel Macron în cadrul ofensivei sale împotriva islamului radical, concretizată printr-un proiect de lege în curs de examinare în parlament, după o serie de atentate jihadiste în Franţa.

Fondată de fostul premier turc Necmettin Erbakan, apropiată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, şi având sediul la Koln, în Germania, Millî Gorus este o mişcare paneuropeană destinată diasporei turce din ţările europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.