X

Assange, dispus să coopereze cu autorităţile suedeze dacă acestea vor cere extrădarea sa (avocat)

Avocata lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a declarat că acesta este dispus să coopereze cu autorităţile suedeze dacă acestea vor cere extrădarea sa, dar prioritatea rămâne evitarea extrădării în SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.

Julian Assange a fost arestat joi la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. Assange a reuşit astfel să evite un mandat de arest britanic pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în Suedia, pe care le-a negat mereu.

Citește și : Sudan: Noul şef al consiliului militar și-a format ‘echipa’

Plângerea pentru agresiune sexuală a fost lovită de prescripţie în 2015, iar ulterior Suedia a abandonat procedurile în al doilea caz, în mai 2017, din lipsa posibilităţilor de a face să avanseze ancheta. După anunţul arestării lui Assange, avocata reclamantei a cerut însă redeschiderea anchetei.

‘Suntem absolut fericiţi să răspundem la aceste întrebări dacă şi când ele vor fi prezentate’, a declarat duminică avocata Jennifer Robinson la postul Sky News, precizând însă că ‘problema-cheie în acest moment este extrădarea în Statele Unite’.

Australianul de 47 de ani a fost arestat şi în legătură cu o cerere de extrădare din partea SUA, unde este acuzat de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pe care l-ar fi ajutat să obţină parola pentru a avea acces la mii de documente clasificate. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică pe data de 2 mai.

În cazul unei cereri de extrădare din partea Suediei, ‘vom solicita, cu certitudine, aceleaşi garanţii pe care le-am formulat deja, (şi anume) că (Julian Assange) nu va fi trimis în SUA’, a declarat avocata, explicând că clientul său s-a refugiat în misiunea diplomatică ecuadoriană în lipsa acestor asigurări.

Citește și : Trei morţi şi trei răniţi într-o coliziune pe un aeroport din Nepal, în apropierea Muntelui Everest

Peste 70 de parlamentari britanici au semnat o scrisoare adresată ministrului de interne Sajid Javid pentru a-i cere să dea prioritate unei eventuale cereri de extrădare suedeze.

‘Julian nu a fost niciodată îngrijorat să compară în faţa justiţiei britanice sau suedeze. Preocuparea noastră este şi a fost întotdeauna să împiedicăm să fie trimis în SUA’, a menţionat Jennifer Robinson.

Pe de altă parte, avocata a calificat drept ‘revoltătoare’ acuzaţiile guvernului de la Quito cu privire la comportamentul lui Assange în incinta ambasadei, care ‘ar fi murdărit pereţii cu excrementele sale’.

În ce o priveşte pe pisica australianului, devenită şi ea subiect de discordie, după ce Quito s-a îngrijorat de starea felinei şi a ameninţat că o va trimite la un refugiu, WikiLeaks a transmis pe Twitter că aceasta este ‘bună stare de sănătate’ după ce a fost evacuată din clădire în octombrie pentru ‘a scăpa de ameninţările ambasadei’. Pisica şi stăpânul său se vor ‘reuni în libertate’, a dat asigurări WikiLeaks.

Tags: Jennifer RobinsonJulian AssangelondraQuitoStatele UniteSuediaWikiLeaks
Categorii: Diaspora