X

Assange va rămâne în închisoare după ispăşirea pedepsei, din cauza antecedentelor sale de ‘volatilizare’

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange va rămâne în închisoare după ispăşirea pedepsei pe care o execută în acest moment, având în vedere antecedentele sale de “volatilizare”, a stabilit justiţia britanică, relatează vineri BBC şi Press Association, potrivit agerpres.

Assange urma să fie eliberat la 22 septembrie, după ispăşirea sentinţei primite pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.

Citește și : Atacatorul din El Paso riscă pedeapsa cu moartea

Judecătoarea Vanessa Baraitser de la tribunalul din Westminster l-a informat însă vineri pe australianul în vârstă de 48 de ani, care a participat la audiere prin legătură video, că deşi la 22 septembrie statutul său se va schimba din “deţinut care execută o condamnare în persoană ce urmează să fie extrădată”, avocatul său nu a solicitat eliberarea sa condiţionată.

Ceea ce “probabil nu este surprinzător având în vedere trecutul dvs de sustragere de la astfel de proceduri”, a comentat judecătoarea. “În opinia mea, există motive substanţiale să cred că, dacă veţi fi pus în libertate, vă veţi ascunde din nou”, a adăugat Baraitser.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia.

Citește și : SUA acuză Iranul de minciună: Teheranul a vândut petrol în Siria!

Justiţia americană cere extrădarea sa şi l-a inculpat în virtutea legii anti-spionaj. SUA îi reproşează australianului că ar fi pus în pericol unele din sursele lor în urma publicării în 2010 de către WikiLeaks a 250.000 de cablograme diplomatice şi a circa 500.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan.

În iunie, justiţia britanică a anunţat că procesul privind extrădarea în Statele Unite ale Americii a lui Assange va începe la 25 februarie 2020. Jurnalistul australian se confruntă cu 18 noi capete de acuzare, între ele spionaj şi publicarea de documente strict secrete.

Tags: inchisoareJulian AssangeVanessa BaraitserWestminsterWikiLeaks
Categorii: Diaspora