X

Astana găzduieşte o nouă rundă de negocieri de pace pentru Siria

Emisari ai Iranului, Rusiei şi Turciei s-au reunit luni, la Astana, în Kazahstan, în încercarea de a face să avanseze procesul de reglementare a conflictului din Siria, unde tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni între diferiţi actori din regiune, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste convorbiri, care se desfăşoară în capitala kazahă şi durează două zile între cele mai implicate trei ţări în conflictul sirian, sunt primele de după atacurile aeriene israeliene împotriva poziţiilor iraniene în Siria, de săptămâna trecută. Ele sunt, de asemenea, primele de după atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii care au vizat la sfârşitul lui aprilie poziţiile regimului de la Damasc ca ripostă la un presupus atac chimic.

Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

Un purtător de cuvânt al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Anuar Jainakov, a confirmat că delegaţiile celor trei ţări implicate în procesul de la Astana, precum şi emisari ai regimului de la Damasc, au sosit în capitala siriană pentru aceste negocieri în spatele uşilor închise.

O delegaţie a insurgenţilor sirieni este de asemenea aşteptată în cursul zilei de luni, înainte de sesiunea plenară de marţi care ar urma să închidă negocierile, a precizat acesta pe Telegram.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, este de asemenea aşteptat luni la Astana.

Aceste negocieri se vor focaliza asupra “unor noi măsuri care să facă să avanseze reglementarea crizei” din Siria, potrivit unui comunicat al diplomaţiei kazahe.

Citeşte şi: Preşedintele indonezian cere înăsprirea legii antiterorism

Patronat de Rusia şi Iran, susţinători ai regimului sirian, precum şi de Turcia, susţinătoarea insurgenţilor, procesul de la Astana reuneşte din ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie a opoziţiei siriene. Numeroase reuniuni au avut loc de atunci, ducând inclusiv la înfiinţarea a patru “zone de detensionare” în Siria, care uneori au permis o diminuare a violenţelor. Cu toate acestea, ele nu au permis o avansare concretă în vederea unei reglementări politice, în pofida unei reuniuni organizate în ianuarie de promotorii acestui proces la Soci, în sudul Rusiei.

Precedenta reuniune între cele trei state a avut loc în martie la Astana, fără a duce la avansări veritabile spre o soluţie la conflictul sirian. 

Tags: Anuar JainakovAstanadamascIranKazahstanONUrusiasiriaStaffan de Misturaturcia
Categorii: Știrile zilei