Astăzi, 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Publicat:

Astăzi, 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Astăzi este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, în memoria celor peste 6 milioane de etnici evrei, romi și alte naționalități care au suferit în timpul regimului nazist.

Prim-ministrul Dorin Recean a adresat un mesaj de comemorare în contextul zilei de astăzi, 27 ianuarie, zi în care a fost eliberat lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau și care este marcată drept Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.


Regimul nazist a devenit autorul unui „capitol întunecat din istoria noastră”, în care aproximativ 6 milioane de evrei, romi, persoane cu dizabilități și persoane homosexuale au fost omorâte cu cruzime.

Citește și Asociația „Părinții Solitari”, apropiată PAS, a organizat astăzi un nou protest în fața Primăriei municipiului Chișinău

„În această săptămână, comemorăm cu respect și durere victimele Holocaustului, un capitol întunecat din istoria umanității, în care peste 6 milioane de copii, femei, bărbați și vârstnici evrei, romi și alte naționalități au plătit cu viața pentru ororile unui regim nazist”, a menționat șeful executivului într-o postare distribuită pe rețelele de socializare.

Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unei ceremonii dedicate victimelor Holocaustului, că războiul între Israel și grupările militante palestiniene conduse de Hamas care se desfășoară în prezent în Fâșia Gaza, demonstrează că Holocaustul continuă și în zilele noastre.

Recean a spus că memoria ororilor acelor vremuri obligă cetățenii de astăzi, din toate colțurile lumii, să păstreze în primul rând „pacea și înețelegerea”.

„Memoria acestor suferințe ne reamintește de responsabilitatea noastră de a construi un viitor la baza căruia trebuie să stea pacea și înțelegerea”, a adăugat acesta.

Premierul Republicii Moldova a îndemnat ca oamenii să contruiască de acum încolo un viitor în care discriminarea și ură să fie străine, iar locul locul lor să fie luate de respectul pentru diversitate.

„Astăzi, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, îndemn pe fiecare, împreună, să promovăm doar acele valori care ne unesc și ne întăresc ca societate. Să nu uităm niciodată lecțiile dureroase ale istoriei și să construim un viitor în care prevenim orice act de genocid și orice formă de discriminare și ură – un viitor bazat pe respect reciproc și diversitate”, a conchis Dorin Recean.

Precizăm că anual, pe 27 ianuarie, este consemnată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Teatrul Național „Eugène Ionesco” vă invită să vă lăsați purtați de emoție în acest weekend și să veniți la spectacolul Oscar și Tanti Roz

Teatrul Național „Eugène Ionesco” vă invită să vă lăsați purtați de emoție în acest weekend și să veniți la spectacolul Oscar și Tanti Roz Alăturați-vă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.