Astăzi, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru

Publicat:

Astăzi, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru

Sâmbătă, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea pictorului și graficianului Igor Vieru, Laureat al Premiului de Stat (1976), deținător al  titlului onorific Artist  Plastic al Poporului din RSSM (1983), informează MOLDPRES.

În cadrul unei expoziții de grafică a regretatului artist, care a avut loc pe 30 noiembrie, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că Igor Vieru este pilonul artelor plastice naționale și trebuie să ne îngrijim de acest pilon pe care se ține cultura noastră și să-l promovăm.


Citește și Președinta țării, Maia Sandu a primit colidători la Președinție

”Această expoziție este o călătorie în copilărie, în abecedarul copilăriei mele. Eu am învățat din acest abecedar, din aceste desene, pe care le-am admirat și le-am studiat în copilărie ore întregi. Cred că mai mult am învățat din aceste desene decât din abecedarul propriu-zis”, a subliniat ministrul Culturii.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în satul Cernoleuca, raionul Dondușeni. A absolvit școala primară din sat, apoi gimnaziul din Climăuți. Vicisitudinile vieții îl determină să abandoneze învățătura și să plece la muncă în România.

A revenit la baștină în 1944 cu două valize de cărți. Se angajează ca învățător de limba franceză la școala din Horodiște. Primele creații ale lui Igor Vieru au fost executate pe sticlă. Picturile acestea reprezentau diferite imagini din viață pe care învățătorul Igor Vieru le demonstra elevilor pentru a le cultiva gustul estetic.

În 1946 Igor Vieru se înscrie direct în anul trei la Școala de Arte Plastice ”I. Repin” din Chişinău pe care a absolvit-o în 1949. Doi ani profesează ca pedagog la școala de pictură din Călărași.

A fost portretist și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor” și „Mama”.

img23010414

Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb” și „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă; „Poezii” de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie” și „Băiețelul din Coliba Albastră” de Spiridon Vangheli ș.a.

În 1960 este decorat cu ordinul „Insigna de Onoare”, în 1963 i se oferă titlul Maestru în Arte. În 1976 devine laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. La 1983 i se conferă titlul onorific ”Artist Plastic al Poporului din RSSM”.

S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormântat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.

img23010414

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Târgul universităților din România, în patru orașe din R. Moldova

Târgul universităților din România, în patru orașe din R. Moldova La Chișinău a început pe 4 iulie târgul universităților din România, care va continua în...

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat se apropie de 70%

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat se apropie de 70% Numărul absolvenților care au promovat examenul național de Bacalaureat a crescut cu 53 după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.