X

Astronauţii chinezi au efectuat o nouă ieşire în spaţiu – VIDEO

Doi astronauţi chinezi au efectuat vineri o nouă ieşire în spaţiu pentru a finaliza asamblarea unui braţ articulat de pe staţia Tiangong aflată în construcţie, a declarat agenţia din China responsabilă de zborurile cu echipaj uman, informează AFP vineri, potrivit agerpres.

Această a doua ieşire extravehiculară efectuată într-un interval de două luni, transmisă de televiziunea publică, face parte din ambiţiosul program spaţial al Chinei, care a reuşit deja să asolizeze sonde pe Lună şi Marte.

Citeşte şi: Cercetătorii suedezi publică un studiu halucinant: A face copii este DĂUNĂTOR mediului înconjurător! – Black News

Trei astronauţi chinezi au decolat la jumătatea lunii iunie din deşertul Gobi (nord-vestul Chinei), iar nava lor spaţială a andocat la Tianhe (”Armonie celestă”) – modulul principal şi singurul dintre cele trei ale staţiei spaţiale care se afla deja în spaţiu, pe o orbită terestră joasă.

Această misiune spaţială cu echipaj uman (Shenzhou-12) este cea mai lungă desfăşurată vreodată de ţara asiatică – cei trei bărbaţi vor rămâne pe orbită timp de trei luni.

Vineri, astronauţii Nie Haisheng şi Liu Boming au ieşit din modulul Tianhe pentru a instala suporturi pentru picioare şi un banc de lucru pe braţul robotic al staţiei, a anunţat Agenţia chineză pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).

Imaginile difuzate de televiziunea publică CCTV i-au prezentat pe cei doi bărbaţi în salopete albe lucrând în afara navei de care erau ataşaţi printr-un cablu.

De asemenea, ei au fost însărcinaţi cu reglarea unei camere panoramice, conform CCTV.

Aceasta a fost a treia ieşire extravehiculară pentru astronauţii chinezi. Prima, realizată în 2008, a făcut din China a treia ţară care a avut un reprezentant care a efectuat o ieşire în spaţiu, după URSS şi Statele Unite. A doua ieşire a avut loc la începutul lunii iulie 2021, pe staţia spaţială aflată în construcţie.

Citeşte şi: Germania a intrat în al patrulea val de infectare cu coronavirus – Black News

Shenzhou-12 este prima misiune chineză cu echipaj uman din ultimii aproape cinci ani şi reprezintă o chestiune de prestigiu pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) care îşi celebrează centenarul în acest an.

Numită în engleză CSS (de la ”Chinese Space Station” – Staţia Spaţială Chineză) şi în chineză Tiangong (”Palatul Ceresc”), staţia va avea, după finalizare, dimensiuni similare cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viaţă va fi de cel puţin 10 ani. 

Tags: Agenţia chineză pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA)ChinaLiu BomingNie HaishengShenzhou-12spaţiuStaţia spaţiala chinezaTiangongTianhe
Categorii: Știrile zilei