Astronautul francez Thomas Pesquet, desemnat comandant de bord al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Publicat:

Astronautul francez Thomas Pesquet, care va părăsi Terra pe 22 aprilie pentru cea de-a doua misiune a lui pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), va fi comandantul de bord al acesteia pentru o parte a sejurului pe care îl va petrece pe orbita Pământului, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), relatează AFP, scrie agerpres.  

Este pentru prima dată când un astronaut francez a fost desemnat comandantul de bord al ISS. Thomas Pesquet, în vârstă de 43 de ani, va prelua această responsabilitate timp de aproximativ o lună, spre finalul misiunii sale în spaţiu, care va dura şase luni. “Sunt incredibil de onorat!”, a declarat Thomas Pesquet într-o conferinţă de presă organizată în format virtual de ESA, care i-a atribuit această funcţie în acord cu celelalte agenţii spaţiale partenere în proiectul ISS – cele din Statele Unite, Rusia, Japonia şi Canada.


Citește și : România cotizează mai mulţi bani din PIB la NATO decât Franţa

“Am şansa de a fi primul francez la comanda unui vehicul spaţial. Acest lucru se întâmplă datorită istoriei, datorită locului ocupat de Franţa şi de Europa în industria zborurilor spaţiale cu echipaje umane, este o recunoaştere pentru toată lumea”, a spus astronautul francez.

Funcţia de comandant al ISS este exercitată pe rând de membrii desemnaţi ai echipajelor de pe ISS.

“Se ajunge astfel la trei comandanţi europeni consecutivi pentru trei misiuni pe ISS. Acest fapt arată locul central pe care Europa începe să îl ocupe tot mai mult la bordul staţiei spaţiale şi pentru viitoarele explorări lunare”, a adăugat el.

Thomas Pesquet, care a fost pilot de linie, va fi primul european care se va alătura ISS la bordul unui vehicul spaţial privat american, capsula Crew-2 Dragon, dezvoltată de compania SpaceX şi care urmează să fie lansată din Florida pe 22 aprilie, cu alţi trei astronauţi la bord – americanii Megan Mc Arthur şi Shane Kimbrough şi japonezul Akihido Hoshide.

“Se apropie (momentul lansării, n.r.), e o nebunie! Sunt atât de multe lucruri care se petrec înainte să poţi măcar să te gândeşti la ele, în curând voi fi în faţa rachetei” Falcon 9, care va propulsa capsula în spaţiu, a adăugat astronautul francez.

Odată ajuns pe ISS, Thomas Pesquet şi echipajul capsulei Crew-2 Dragon vor coabita timp de câteva zile cu cei patru astronauţi aduşi de capsula Crew-1 la bordul laboratorului orbital, pe care îl vor părăsi apoi pentru a reveni pe Terra după o misiune de şase luni în spaţiu.

În timpul acelei perioade de tranziţie, ISS va găzdui 11 persoane.

Citește și : Novaia Gazeta cere autorităţilor ruse o anchetă după atacul chimic de la sediul său

La finalul sejurului său în spaţiu, Thomas Pesquet va fi însoţit la bordul ISS de un alt astronaut de la ESA, germanul Matthias Maurer. “Se întâmplă foarte rar ca doi europeni să lucreze împreună pe ISS, va fi un simbol frumos care arată că putem să lucrăm împreună”, a spus Thomas Pesquet.

În a doua misiune a lui pe orbită, denumită “Alpha”, astronautul francez va realiza peste 100 de experimente în condiţii de imponderabilitate. El va trebui să execute şi patru ieşiri în spaţiu, denumite “operaţiuni extra-vehiculare”. Cea mai importantă dintre ele va consta în instalarea unor noi panouri solare, “tuburi uriaşe de 350 de kilograme”, conform descrierii făcute de Thomas Pesquet.

Thomas Pesquet a pilotat capsula rusească Soiuz care l-a transportat pe ISS cu ocazia primei lui misiuni pe orbită, “Proxima”, în 2016-2017.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.