ATAC armat în faţa ambasadei americane din Muntenegru. Un bărbat a detonat BOMBA pe care o avea asupra sa

Publicat:

O persoană s-a aruncat în aer în faţa ambasadei americane din Podgorica după ce mai întâi a aruncat o grenadă în interiorul complexului miercuri seară, a anunţat guvernul Muntenegrului. 

”La miezul nopţii (23:30 GMT), în faţa clădirii Ambasadei Statelor Unite din Muntenegru, o persoană necunoscută s-a sinucis cu un dispozitiv exploziv. Chiar înainte, această persoană aruncase un dispozitiv exploziv (…) în interiorul perimetrului ambasadei”, potrivit guvernului muntenegrean, citat de AFP, potrivit agerpres.


”Dispozitivul a fost probabil o grenadă de mână. Ancheta poliţiei şi identificarea individului sunt în curs de desfăşurare, sub conducerea procurorului şi a poliţiei din Muntenegru”, potrivit tweet-ului guvernului muntenegrean.

Citeşte şi: Atac asupra Ambasadei SUA din Muntenegru

Nu a fost avansată nicio pistă cu privire la motivele acestei acţiuni, scrie AFP.

“Ambasada de la Podgorica confirmă o mică explozie în apropierea ambasadei, la miezul nopţii, joi 22 februarie”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american pentru AFP.

“Oficialii ambasadei lucrează în prezent în strânsă colaborare cu poliţia pentru a identifica atacatorul sau atacatorii”, iar “ambasada desfăşoară în prezent o inspecţie internă pentru a confirma că întreg personalul său este în siguranţă”.

Muntenegru s-a alăturat NATO în primăvara anului 2017, ceea ce a atras opoziţia unei mari părţi a populaţiei din această mică ţară predominant slavă, cu 660.000 de locuitori, unde alegeri prezidenţiale sunt prevăzute să aibă loc în luna aprilie. Anunţarea acestei aderări a dus la proteste violente în 2015, aminteşte AFP.

Între timp, o mie de cetăţeni din ţări din Balcanii de Vest s-au alăturat grupărilor jihadiste pentru a lupta în Siria şi Irak din 2012, potrivit unor cifre comunicate recente. Aproximativ 300 s-au întors în ţara lor, peste 200 au murit pe front şi aproximativ 400 sunt încă acolo. Dintre aceşti jihadişti, 23 provin din Muntenegru.

Citește și: Țara noastră, criticată dur într-o publicație străină: România şi Bulgaria, ‘copiii problemă ai UE’. Cât de realistă este posibilitatea aderării la Schengen

Sistemul judiciar din Muntenegru a condamnat pentru prima dată în ianuarie unul dintre aceşti bărbaţi, care a primit şase luni de închisoare pentru a fi luptat alături de jihadiştii din Siria.

În regiunea balcanică, ambasada SUA din Sarajevo a fost vizată de un atac terorist în octombrie 2011. Un islamist, Mevlid Jasarevic, a tras cu o armă automată asupra clădirii timp de aproape o oră şi a rănit un poliţist, înainte de a fi fost el însuşi rănit de un lunetist şi arestat. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.

În octombrie 2016, autorităţile muntenegrene au declarat că au împiedicat o lovitură de stat pregătită de un grup de militanţi proruşi, care intenţionau să răstoarne guvernul în noaptea alegerilor parlamentare. Potrivit procuraturii, pusciştii intenţionau să ocupe Parlamentul pentru a-şi proclama victoria. Scopul ar fi fost acela de a împiedica integrarea în NATO.

În cursul anchetei, autorităţile au evocat şi un plan de asasinare a premierului Milo Djukanovic. Cincisprezece persoane sunt judecate pentru această tentativă, printre care doi ruşi şi doi sârbi care au reuşit să fugă. Opoziţia prorusă a denunţat un “proces politic complet inventat” de putere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale...

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro Deputații PAS au votat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege pentru...

Parlament a votat proiectul de modificare a Legii monumentelor de for public

Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea monumentelor de for public la nivel local Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea și edificarea...

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.