X

ATAC armat în faţa ambasadei americane din Muntenegru. Un bărbat a detonat BOMBA pe care o avea asupra sa

O persoană s-a aruncat în aer în faţa ambasadei americane din Podgorica după ce mai întâi a aruncat o grenadă în interiorul complexului miercuri seară, a anunţat guvernul Muntenegrului. 

”La miezul nopţii (23:30 GMT), în faţa clădirii Ambasadei Statelor Unite din Muntenegru, o persoană necunoscută s-a sinucis cu un dispozitiv exploziv. Chiar înainte, această persoană aruncase un dispozitiv exploziv (…) în interiorul perimetrului ambasadei”, potrivit guvernului muntenegrean, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Dispozitivul a fost probabil o grenadă de mână. Ancheta poliţiei şi identificarea individului sunt în curs de desfăşurare, sub conducerea procurorului şi a poliţiei din Muntenegru”, potrivit tweet-ului guvernului muntenegrean.

Citeşte şi: Atac asupra Ambasadei SUA din Muntenegru

Nu a fost avansată nicio pistă cu privire la motivele acestei acţiuni, scrie AFP.

“Ambasada de la Podgorica confirmă o mică explozie în apropierea ambasadei, la miezul nopţii, joi 22 februarie”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american pentru AFP.

“Oficialii ambasadei lucrează în prezent în strânsă colaborare cu poliţia pentru a identifica atacatorul sau atacatorii”, iar “ambasada desfăşoară în prezent o inspecţie internă pentru a confirma că întreg personalul său este în siguranţă”.

Muntenegru s-a alăturat NATO în primăvara anului 2017, ceea ce a atras opoziţia unei mari părţi a populaţiei din această mică ţară predominant slavă, cu 660.000 de locuitori, unde alegeri prezidenţiale sunt prevăzute să aibă loc în luna aprilie. Anunţarea acestei aderări a dus la proteste violente în 2015, aminteşte AFP.

Între timp, o mie de cetăţeni din ţări din Balcanii de Vest s-au alăturat grupărilor jihadiste pentru a lupta în Siria şi Irak din 2012, potrivit unor cifre comunicate recente. Aproximativ 300 s-au întors în ţara lor, peste 200 au murit pe front şi aproximativ 400 sunt încă acolo. Dintre aceşti jihadişti, 23 provin din Muntenegru.

Citește și: Țara noastră, criticată dur într-o publicație străină: România şi Bulgaria, ‘copiii problemă ai UE’. Cât de realistă este posibilitatea aderării la Schengen

Sistemul judiciar din Muntenegru a condamnat pentru prima dată în ianuarie unul dintre aceşti bărbaţi, care a primit şase luni de închisoare pentru a fi luptat alături de jihadiştii din Siria.

În regiunea balcanică, ambasada SUA din Sarajevo a fost vizată de un atac terorist în octombrie 2011. Un islamist, Mevlid Jasarevic, a tras cu o armă automată asupra clădirii timp de aproape o oră şi a rănit un poliţist, înainte de a fi fost el însuşi rănit de un lunetist şi arestat. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.

În octombrie 2016, autorităţile muntenegrene au declarat că au împiedicat o lovitură de stat pregătită de un grup de militanţi proruşi, care intenţionau să răstoarne guvernul în noaptea alegerilor parlamentare. Potrivit procuraturii, pusciştii intenţionau să ocupe Parlamentul pentru a-şi proclama victoria. Scopul ar fi fost acela de a împiedica integrarea în NATO.

În cursul anchetei, autorităţile au evocat şi un plan de asasinare a premierului Milo Djukanovic. Cincisprezece persoane sunt judecate pentru această tentativă, printre care doi ruşi şi doi sârbi care au reuşit să fugă. Opoziţia prorusă a denunţat un “proces politic complet inventat” de putere.

Tags: ambasadaMevlid JasarevicmuntenegrupodgoricaSUA
Categorii: DiasporaȘtirile zilei