Atacatorul din Christchurch și-a recunoscut vinovăția

Publicat:

Australianul inculpat pentru uciderea a 51 de credincioşi musulmani în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a pledat vinovat joi în faţa justiţiei, un gest surprinzător care evită un proces ce s-ar fi putut transforma într-o tribună pentru el, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Brenton Tarrant, care a compărut prin videoconferinţă, s-a recunoscut vinovat de 51 de omoruri, 40 de tentative de omor şi o tentativă de act terorist.


Citește și: Capitala Finlandei intră în izolare

‘A fost condamnat la fiecare dintre capetele de acuzate’, a declarat preşedintele instanţei, judecătorul Cameron Mander, în minuta şedinţei publicată de tribunal.

‘Recunoaşterea vinovăţiei reprezintă o etapă importantă spre finalizarea acestei proceduri penale’, a adăugat el, precizând că şedinţa de pronunţare a sentinţei va avea loc după încheierea epidemiei, pentru ca ‘victimele şi familiile lor să poată veni personal la tribunal’.

Tarrant se afla în arestul poliţiei de la 15 martie 2019, când a fost arestat şi acuzat că a împuşcat cu arme semiautomate credincioşi musulmani aflaţi la rugăciunea de vineri în două moschei din Christchurch, atac pe care l-a transmis live pe Facebook.

Australianul postase anterior un ‘manifest’ în care îi numea ‘invadatori’ pe imigranţi şi se referea la ‘genocidul alb’, un termen folosit de adepţii supremaţiei albe pentru a descrie creşterea populaţiilor minoritare.

Recunoaşterea vinovăţiei de către Tarrant înseamnă că procesul ce urma să înceapă în iunie nu va mai avea loc, instanţa urmând să pronunţe direct verdictul pentru cele 92 capete de acuzare. Până atunci, încarcerarea lui Tarrant a fost prelungită până la 1 mai.

Prim-ministrul neozeelendez Jacinda Ardern, care a promis că nu va pronunţa niciodată în public numele atacatorului, a declarat că a reacţionat cu ‘un imens oftat de uşurare’ atunci când a aflat că inculpatul şi-a recunoscut vinovăţia.

Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak

‘Întreaga naţiune, dar în special comunitatea musulmană, a fost cruţată de un proces care ar fi putut acţiona ca o platformă’, a declarat ea.

‘Orice explicaţii posibile sunt speculative, dat ştim că teroriştii caută adesea să-şi crească sentimentul propriei importanţe şi să atragă atenţia asupra cauzei lor. Pandemia de COVID-19 a înlăturat această posibilitate’, a declarat la rândul său Aarif Rasheed, unul din avocaţii familiilor victimelor.

Din cauza carantinei la nivel naţional, audierea de joi, organizată în grabă, a avut loc în prezenţa a doar 17 persoane, printre care câte un iman de la cele două moschei atacate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.