Atacul asupra premierului slovac Robert Fico, condamnat de lideri din UE

Publicat:

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico, condamnat de lideri din UE

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi lideri din state membre ale UE au condamnat miercuri în termeni fermi atacul armat comis asupra premierului slovac Robert Fico, transmit Reuters şi TASR.

”Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X (fosta Twitter), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico.

”Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a afirmat Michel.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala s-a declarat şocat de acest eveniment. El a subliniat, într-o postare pe X, că violenţa nu poate fi tolerată. ”Ştirea despre împuşcarea prim-ministrului Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului însănătoşire cât mai rapidă posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, ea nu trebuie să îşi aibă locul în societatea noastră”, a menţionat Fiala, citat de agenţia de presă slovacă TASR.

Şeful executivului polonez Donald Tusk a scris, pe platforma X, că veştile din Slovacia sunt şocante şi că gândurile sale sunt acum alături de omologul său slovac.

”Am fost profund şocat de atacul odios împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico”, a scris, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban pe platforma X.

“Vestea tentativei laşe de asasinare a premierului slovac Fico mă şochează profund. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană”, a postat cancelarul german Olaf Scholz pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

“Sunt şocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a scris şi premierul britanic Rishi Sunak pe aceeaşi reţea.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit în abdomen prin împuşcare miercuri după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova.

Potrivit unui reporter al agenţiei slovace TASR, mai multe focuri de armă au fost trase la locul atacului, iar autorul acestuia a fost arestat. Zona din faţa Casei de Cultură din Handlova, unde s-a desfăşurat şedinţa de guvern, a fost evacuată. Atacul a fost comis în timp ce Fico ieşea din respectiva clădire. El saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care au fost auzite împuşcăturile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.