X

Atacul de la Strasbourg poate fi rezolvat şi fără instituirea stării de urgenţă

Ministrul francez al justiţiei, Nicole Belloubet (foto), a apreciat miercuri că autorităţile pot “reacţiona” la atacul de la Strasbourg, soldat cu trei morţi, “fără a trebui să fie instituită starea de urgenţă”, care constituie o măsură excepţională, transmite AFP, potrivit agerpres.

Planul de “urgenţă atentat” declanşat după atacul de marţi seara permite “controale de identitate sporite” şi “supraveghere sporită a pieţelor de Crăciun pretutindeni în Franţa, pentru a evita eventuale acte de mimetism”, a menţionat Nicole Belloubet.

Citeşte şi: Vot de neîncredere pentru May în propriul partid

Ea a subliniat că “legile adoptate recent de guvern permit desfăşurarea de măsuri care au contribui până în prezent la evitarea a cel puţin şase atentate”.

Regimul excepţional de stare de urgenţă a fost instituit de autorităţi după atentatele jihadiste de la Paris din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, fiind ulterior anulat.

După atacul de marţi de la Strasbourg, a fost sesizată secţia antiteroristă a parchetului din Paris, dar deocamdată autorităţile nu au evocat un act jihadist.

Din momentul în care este sesizată secţia antiteroristă a parchetului, se poate vorbi efectiv de un atentat, a menţionat ministrul justiţiei. Motivaţia teroristă a atacului armat nu a fost deocamdată stabilită, a declarat la rândul său miercuri ministrul francez de interne Laurent Nunez.

Citeşte şi: Poliţia desfăşoară o operaţiune amplă în apropiere de catedrala din Strasbourg

Nicole Belloubet a mai explicat că autorul atacului, care încă nu a fost prins, s-a radicalizat în închisoare, fiind condamnat în repetate rânduri pentru infracţiuni de drept comun.

Ministrul francez al justiţiei s-a opus şi la începutul lui decembrie, după violenţele de la Paris din timpul protestelor “vestelor galbene”, instituirii stării de urgenţă cum cereau sindicatele din poliţie, aminteşte AFP.

Tags: atacfrantaNicole Belloubetstarea de urgentaStrasbourg
Categorii: Diaspora