Atacul terorist din New York a fost pregătit minuţios timp de câteva săptămâni

Publicat:

Atentatul de marţi de la New York a fost comis în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI) după o pregătire de mai multe săptămâni, a anunţat miercuri adjunctul şefului poliţiei din metropola americană, John Miller, transmite AFP.

Atacatorul, Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani, a fost rănit de un poliţist, dar a supravieţuit, fiind supus unei intervenţii chirurgicale şi ulterior interogat de poliţie pe patul de spital.


‘Potrivit anchetei întreprinse în cursul nopţii, se pare că Saipov planifica atacul de mai multe săptămâni. El l-a executat în numele SI, iar printre obiectele descoperite la faţa locului se găsea un mesaj’ scris de mână în limba arabă, în care era citat Statul Islamic, a declarat Miller într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Opt morţi în primul atac TERORIST comis la New York după 2001

‘Se pare că el a urmat cu stricteţe instrucţiunile pe care SI le-a publicat pe conturile sale de socializare destinate abonaţilor şi care indică paşii în comiterea unui astfel de atac’, a continuat John Miller.

Mesajul ‘era scris în limba arabă’, conţinea ‘simboluri şi cuvinte, dar nucleul său era că Statul Islamic va fi etern’, a mai arătat responsabilul poliţiei din New York.

Potrivit acestuia, ‘mai multe cuţite au fost găsite în interiorul şi în jurul vehiculului’ cu care uzbecul a lovit pietoni şi ciclişti în zona de sud-vest a Manhattanului, marţi, puţin după ora locală 15.00 (19.00 GMT). De asemenea, poliţiştii au găsit ‘un pistol de paint-ball şi un pistol cu alice’.

Miller a precizat că Sayfullo Saipov, care a sosit în martie 2010 în SUA, avea reşedinţa legală în această ţară.

Potrivit mai multor media, uzbecul este căsătorit, are trei copii şi a fost şofer pentru Uber.

Citeşte şi: Măsura radicală luată de Donald Trump. Vrea SĂ ÎNCHIDĂ Loteria Vizelor

Printre cei opt oameni ucişi în atacul cu camionetă din Manhattan se află şase cetăţeni străini, au indicat responsabili ai serviciilor de pompieri din New York, citaţi de DPA.

Victimele sunt cinci argentinieni, o belgiancă şi doi americani, alte 12 persoane fiind rănite, a declarat şeful departamentului de pompieri, Daniel Nigro. Şase persoane au murit pe loc, iar două la spital. Patru răniţi rămân spitalizaţi în stare critică, dar stabilă, cinci sunt în stare gravă, iar trei au fost externaţi, a precizat Nigro.

Dintre supravieţuitori, unul a suferit două amputări, în timp ce alţii prezintă ‘traumatisme grave la cap, gât, spate şi piept, şi traumatisme ale braţelor şi picioarelor’, a adăugat el.

În Argentina, la peste 8.000 km distanţă de New York, preşedintele Mauricio Macri le-a adus un omagiu celor cinci compatrioţi decedaţi, ‘cetăţeni model’, şi a cerut lumii să se opună ferm terorismului, potrivit Reuters.

Primarul oraşului Rosario, de unde erau originari cei cinci prieteni – arhitecţi şi oameni de afaceri, foşti colegi de liceu, cu vârste de 48-49 de ani -, a declarat trei zile de doliu. Aceştia au murit seceraţi de camionul condus de uzbec în timp ce se plimbau cu bicicletele pe o pistă populară de-a lungul fluviului Hudson.

Un al şaselea argentinian din grupul de zece persoane care se aflau la New York pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea şcolii politehnice din Rosario a fost rănit şi se află internat la un spital din Manhattan.

Citeşte şi: Soţia lui Puigdemont, românca Marcela Topor, `nu ştie dacă-şi va mai vedea soţul vreodată`

Sub şoc se aflau miercuri şi mulţi locuitori ai metropolei americane, mai ales ai cartierului TriBeCa, unde a avut loc atacul şi unde se găsesc numeroase şcoli. Mulţi părinţi au ales, de altfel, să îşi ţină copii acasă în această zi.

Bursa din New York a ţinut un minut de reculegere în semn de omagiu pentru victimele atentatului de marţi.

Într-un oraş în care măsurile de securitate sunt deja o obişnuinţă, forţele de poliţie erau şi mai vizibile miercuri dimineaţă în toate punctele nevralgice, în faţa şcolilor sau a marilor staţii de metrou.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.