X

Atacurile în estul Ucrainei s-au intensificat. Kievul atenţionează asupra mişcărilor ruse la frontiera cu Republica Moldova

Atacurile în zona de est a Ucrainei s-au intensificat joi, potrivit armatei ucrainene, în timp ce guvernul de la Kiev a atenţionat cu privire la mişcări ale forţelor ruse şi proruse la frontiera Ucrainei cu Republica Moldova, informează dpa, potrivit agerpres.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, forţele ruse şi-au înteţit în mod semnificativ ritmul atacurilor în estul Ucrainei. Moscova a comasat de asemenea forţe suplimentare lângă oraşul Izium, cu scopul aparent de a încercui forţele ucrainene în est.

Citeşte şi: Fiul lui Benazir Bhutto este noul ministru de externe în Pakistan – Black News

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, o mare parte dintre lupte s-a concentrat în regiunile estice Lugansk şi Doneţk, care se află în parte sub controlul separatiştilor proruşi. La scurt timp de la declanşarea invaziei, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia recunoaşte independenţa acestor “republici populare” faţă de Kiev.

Guvernatorul Luganskului, Serhii Haidai, care este loial Kievului, a anunţat pe Telegram că s-au înregistrat distrugeri serioase în oraşele Lisiciansk şi Popasna. Patru persoane au fost ucise şi patru au fost rănite în atacuri ruse în regiunea Lugansk în ultima zi, a adăugat el. Armata rusă a lovit ţinte civile de zeci de ori, cu lovituri aeriene şi de artilerie, a mai spus Haidai.

Între timp, guvernul ucrainean urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din sud-vestul Ucrainei, după ce o serie de explozii au avut loc în regiunea separatistă prorusă Transnistria din Republica Moldova.

“Am considerat întotdeauna Transnistria un cap de pod care comportă unele riscuri pentru noi”, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, miercuri seara, potrivit agenţiei de presă Unian.

Citeşte şi: Flota rusă din Marea Neagră poate încă lovi ţinte din Ucraina – Black News

Regiunea separatistă transnistreană se află aproape de portul ucrainean Odesa.

Podoliak a estimat numărul de soldaţi ruşi desfăşuraţi în Transnistria la 1.500-2.000. El a descris recentele explozii drept o provocare a Rusiei, pentru a fi utilizată ca pretext pentru o acţiune militară.

Tags: kievMihail Podoliakrepublica moldovarusiaTransnistriaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina