X

Atacurile israeliene din Fâşia Gaza pot fi considerate CRIME de RĂZBOI

Loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza ar putea constitui crime de război dacă se demonstrează că acestea sunt disproporţionate, a declarat joi, la Geneva, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Dacă se dovedeşte că impactul asupra civililor şi obiectelor civile este nediscriminatoriu şi disproporţionat, acest atac poate constitui o crimă de război”, a declarat oficialul ONU în deschiderea unei reuniuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, convocată la cererea statelor musulmane.

Citeşte şi: Rusia face un pas mare spre un tratat internaţional împotriva criminalităţii cibernetice la ONU

Vorbind în faţa celor 47 de membri ai forumului de la Geneva, comisarul i-a îndemnat, de asemenea, pe liderii islamişti ai Hamas din Gaza să se abţină să lanseze rachete fără discriminare asupra Israelului. Ea a subliniat că tirurile de rachete lansate de Hamas “sunt nediscriminatorii şi nu fac distincţie între obiectele militare şi cele civile, iar utilizarea lor este, prin urmare, o încălcare clară a dreptului umanitar internaţional”.

În ceea ce priveşte atacurile aeriene israeliene asupra Gazei, acestea au avut ca rezultat “numeroşi morţi şi răniţi în rândul civililor, precum şi distrugeri şi daune pe scară largă asupra proprietăţilor civile”, a spus oficialul ONU. Printre acestea se numără ”clădiri guvernamentale, case şi clădiri rezidenţiale, organizaţii umanitare internaţionale, facilităţi medicale, birouri de presă şi drumuri care permit accesul civililor la servicii esenţiale, cum ar fi spitalele”. Înaltul Comisar a precizat că, “în pofida afirmaţiilor israeliene conform cărora multe dintre aceste clădiri găzduiau grupuri armate sau erau folosite în scopuri militare, nu am văzut nicio dovadă în acest sens”.

Oficialul ONU a mai precizat că amplasarea de mijloace militare în zone civile dens populate sau lansarea de atacuri din zone civile este o încălcare a dreptului umanitar internaţional.

Pe 7 mai pe Esplanada Moscheilor au izbucnit confruntări pe fondul tensiunilor declanşate de ameninţările cu expulzarea familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni într-un alt cartier din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat şi anexat de Israel. Violenţele din Ierusalimul de Est au degenerat apoi într-o escaladă militară între armata israeliană şi grupuri armate palestiniene în Fâşia Gaza, în înfruntări în Cisiordania ocupată şi în oraşe “mixte” în Israel unde trăiesc evrei şi arabi. Un armistiţiu mediat de Egipt între cele două părţi a intrat în vigoare la 21 mai.

Citeşte şi: Big Farma POLUEAZĂ mediul mai mult decât o face industria auto! Diferenţa este îngrijorătoare pentru toată lumea

Între 10 şi 21 mai, 254 de palestinieni au fost ucişi de lovituri israeliene în Fâşia Gaza, între care 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachete din Gaza au ucis 12 persoane, între care un copil, un adolescent şi un soldat.

”Această escaladare este direct legată de proteste şi de răspunsul dur al forţelor de securitate israeliene, mai întâi în Ierusalimul de Est şi apoi în toate teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel”, a declarat Bachelet. ”Nu există nicio îndoială că Israelul are dreptul de a-şi apăra cetăţenii şi rezidenţii. Cu toate acestea, şi palestinienii au drepturi. Aceleaşi drepturi”, a insistat ea.

În final, ea a cerut autorităţilor israeliene “să oprească imediat procesul de expulzare” a familiilor palestiniene, “în conformitate cu obligaţiile Israelului în temeiul dreptului internaţional”.

Tags: Esplanada Moscheilorfasia gazagenevahamasÎnaltul Comisar ONU pentru Drepturile OmuluiisraelMichelle Bachelet
Categorii: Sinteze